Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.02.2010

Transnistria se ofera sa gazduiasca un sistem rus de rachete tactice Iskander

Transnistria se ofera sa gazduiasca un sistem rus de rachete tactice Iskander

Transnistria e gata sa gazduiasca un sistem rusesc de rachete tactice Iskander daca Moscova i-o va cere, a declarat luni liderul regiunii separatiste, Igov Smirnov, citat de Reuters.

Ziarul rus Nezavisimaia Gazeta scrie tot luni ca organizatia politica Ravnopravie, care reprezinta interesele minoritatii ruse din Moldova, intentioneaza sa-i ceara presedintelui Rusiei sa infiinteze in Transnistria un sistem de aparare ca raspuns la eventuala amplasare in Romania a elementelor scutului American antiracheta.

Pe de alta parte, NG a aflat ca Igor Smirnov a discutat saptamana trecuta despre situatia din Romania cu seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov. In opinia directorului Institutului pentru politici sociale, Arcadie Barbarosie, in dialogul dintre Chisinau si Tiraspol se instaura o noua „perioada glaciara", mai ales ca autoritatile oficiale ale Moldovei au evitat orice aprecieri legate de evenimentele din tara vecina.

Declaratia lui Smirnov vine dupa ce Bucurestiul a aprobat planul american de amplasare de interceptoare SM-3 pe teritoriul Romaniei.

Initial, Moscova amenintase ca va trimite rachete tactice Iskander in apropierea granitei cu Polonia, ca raspuns la planul administratiei Bush de a amplasa elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Republica Ceha.

"Nu suntem impotriva acestui lucru. Daca sunt avute in vedere rachetele Iskander, am spus de mult timp ca suntem pregatiti" sa le gazduim, a afirmat liderul autoproclamatei republici, citat de Interfax.

Smirnov a subliniat ca aceasta oferta este legata direct de planul american de amplasare a elementelor scutului antiracheta in Europa de Est. (Hotnews)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus