Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.02.2010

BERD a lansat o liniie de finanţare pentru eficienţa energetică în Moldova de 20 mil. euro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a lansat o Liniei de finanţare pentru eficienţa energetică în Moldova (MoSEFF). MoSEFF este o linie de credit de 20 milioane euro resursele căreia, prin intermediul băncilor partenere locale, vor fi oferite întreprinderilor private, care doresc să investească în tehnologiile de economisire a energiei şi în sursele regenerabile de energie.

Împrumuturile sunt disponibile pentru companiile private din Moldova şi pot varia de la câteva mii euro până la maximum 2 milioane euro. Fiecare credit are o componentă de grant (5-20% din valoarea creditului) pentru proiectele implementate cu succes. Nivelul real de finanţare depinde de tehnologiile şi economiile de energie realizate în rezultatul proiectului.

Potrivit ME, scopul MoSEFF constă în implementarea procedeelor de eficientizare a consumului de energie, condiţionînd astfel creşterea competitivităţii produselor fabricate în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului de lansare, Viceministrul Economiei Ilarion Popa a prezentat informaţii privind evoluţiile recente în politica statului privind eficienţa energetică şi sursele regenerabile de energie, precum şi a subliniat impactul pozitiv al eficienţei energetice asupra dezvoltării economice.

De asemenea, BERD a angajat o echipă de experţi internaţionali şi locali, condusă de compania germană Fichtner, pentru a ajuta debitorii potenţiali la identificarea soluţiilor tehnice şi financiare mai viabile pentru investiţii şi la pregătirea ulterioară a solicitărilor de împrumut. Echipa de implementare MoSEFF este finanţată de către Comisia Europeană şi, astfel, această asistenţă tehnică este disponibilă gratuit pentru debitori.

Sectoarele eligibile pentru finanţare în cadrul MoSEFF includ sectorul industrial, sectorul comercial de servicii, agro-industrial şi IMM-uri. Uneori, soluţiile simple economisesc o cantitate mare de energie şi o soluţie cum ar fi reabilitarea termică a clădirilor, este la fel de eficientă ca şi investiţiile în tehnologii avansate.

MoSEFF reproduce un model implementat cu succes de BERD în Ucraina, Rusia, Georgia, România, Bulgaria, Balcanii de Vest, Asia Centrală şi Caucaz, finanţarea fiind mai mult de 900 milioane euro. Moldova este a 14-a ţară în care programul BERD este în curs de lansare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus