Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.02.2010

UE va oferi Republicii Moldova ajutor financiar în valoare de 2 mln. euro pentru asigurarea populaţiei cu paşapoarte biometrice

UE  va oferi Republicii Moldova ajutor financiar în valoare de 2 mln. euro pentru asigurarea populaţiei cu paşapoarte biometrice

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi prima şedinţă a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană. În cadrul şedinţei, Natalia Gherman, Vice-ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, negociator-şef al Republicii Moldova pentru Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a făcut o prezentare a acţiunilor întreprinse în 2009 la capitolul integrare europeană şi a acţiunilor ce urmează să fie întreprinse în 2010.
 
De asemenea, Natalia Gherman a făcut o prezentare privind organizarea procesului de pregătire a instituţiilor Republicii Moldova pentru lansarea procesului de consolidare a capacităţilor instituţionale ale statului în vederea negocierii şi implementării Acordului de Asociere, precum şi pentru implicarea consilierilor de rang înalt în acest proces. 
 
Vice-ministrul a comunicat că, în perioada 1-3 martie, 2010 la Chişinău se va afla Misiunea Comisiei Europene pentru discuţii exploratorii pe marginea dialogului privind liberalizarea regimului de vize şi a solicitat autorităţilor centrale să fie pregătite de întrevederea cu experţii Misiunii.
 
Natalia Gherman a spus că Republica Moldova are  misiunea de a convinge Comisia  Europeană despre necesitatea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi trebuie să dovedească că întreprinde acţiunile ce se impun la acest capitol.

În context, Prim-ministrul Vlad Filat a spus că liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova  este o prioritate a Guvernului  şi a solicitat eforturi maxime la acest capitol.

Premierul a spus că UE  va oferi Republicii Moldova ajutor financiar în valoare de 2 mln. euro pentru asigurarea populaţiei cu paşapoarte biometrice, condiţie necesară pentru liberalizarea regimului de vize. Suportul financiar va contribui şi la reducerea cu 33% a costurilor pentru aceste paşapoarte.
 
Vlad Filat a cerut Ministerului Dezvolătrii Informaţionale şi Comunicaţiilor să prezinte în cel mai scurt timp, o analiză privind termenii de realizare a Strategiei  privind asigurarea populaţiei cu acte de identitate biometrice.
 
Premierul a mai spus că îşi doreşte ca la şedinţele Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană să fie discutate probleme, şi nu realizări.
 
„Realizările trebuie să le simtă cetăţenii. Noi trebuie să discutăm despre problemele care există şi să găsim soluţii",  a precizat Prim-ministrul.
 
Comisia guvernamentală pentru integrare europeană se va întruni lunar, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus