Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-12/r-moldova-a-beneficiat-din-partea-bancii-marii-negre-pentru-comertz-shi-dezvoltare-de-proiecte-in-do-14524.html
Data: Feb 12, 2010 (09:14)

R.Moldova a beneficiat din partea Băncii Mării Negre pentru Comerţ şi Dezvoltare de proiecte în domeniul bancar în sumă de 35,8 mil. dolari SUA

În perioada 10 - 11 februarie, în R.Moldova s-a aflat misiunea Băncii Mării Negre pentru Comerţ şi Dezvoltare (BMNCD) în scopul identificării oportunităţilor existente pe piaţa locală în vederea asigurării unei finanţări din partea băncii, precum şi facilitarea dialogului cu autorităţile din Chişinău şi potenţialii beneficiari de credite.

Potrivit MF, din momentul începerii operaţiunilor BMNCD (anul 1999) şi până în prezent, Republica Moldova a beneficiat din partea băncii de proiecte în domeniul bancar în sumă de 35,8 mil. dolari SUA.

La momentul actual sunt active 2 operaţiuni ale băncii în Republica Moldova în sumă de 7,4 mil. dolari SUA, soldul fiind de 5,0 mil. dolari SUA destinat sectorului bancar. Totodată, Consiliul Băncii a aprobat 3 proiecte noi în valoare de 19,7 mil. dolari SUA, care urmează a fi semnate şi implementate.

Banca Mării Negre pentru Comerţ şi Dezvoltare (BMNCD) a fost fondată de către 11 state-membre ale Organizaţiei Cooperării Economice în bazinul Mării Negre (OCEMN), inclusiv şi de Republica Moldova cu scopul promovării cooperării regionale între statele-membre şi asistenţei în dezvoltarea economică a acestora prin finanţarea proiectelor în sectoarele privat şi public. 

Guvernatorul Băncii Mării Negre pentru Comerţ şi Dezvoltare din partea Republicii Moldova este Veaceslav Negruţa, Ministru al Finanţelor.