Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.02.2010

Pe 15 februarie se deschide oficial podul Radauti-Prut-Lipcani

Pe 15 februarie se deschide oficial podul Radauti-Prut-Lipcani

Premierul Vlad Filat va participa luni, 15 februarie, la deschiderea oficiala a podul Radauti-Prut-Lipcani. Vlad Filat a avut recent o convorbire telefonica cu preşedintele Romaniei, Traian Basescu, in timpul căruia au convenit ca podul Radauti-Lipcani sa fie pus în functiune in decurs de zece zile.

Podul Radauti Prut - Lipcani a fost construit in 1937 si aruncat in aer in 1944 de trupele germane. In anul 2000 Comisia Europeana, pornind de la existenta Protocolului moldo-roman din 1993, le-a alocat guvernelor de la Chisinau si Bucuresti, prin programele TACIS si PHARE, suma de 11 milioane de euro, dintre care 8 milioane i-au revenit Republicii Moldova si 3 milioane Romвniei. Constructia podului s-a incheiat la sfarsitul anului 2005. Podul are o lungime de 246 de metri, o latime de 10,8 metri, dintre care 7,8 metri sunt destinate, ca parte carosabila, celor doua benzi de trafic si cвte 1, 5 metri sunt destinate celor doua trotuare laterale, intrucat podul a fost prevazut si pentru trecerea pietonala. Podul este construit pentru clasa E de incarcatura, adica poate sa reziste la o greutate de 80 de tone. Rampa podului are pe ambele maluri ale Prutului 10,5 metri.

Partea moldoveana a incheiat toate lucrarile de infrastructura legate de vama Lipcani, care este una dintre cele mai moderne de pe frontiera cu Romania, fiind inzestrata cu mijloace electronice performante, conform exigentelor europene in domeniu. Punctul de trecere a frontierei nu a putut fi deschis pentru că autorităţile române nu au amenajat sediul vămii şi infrastructura aferentă.

Executivul roman a aprobat la 5 februarie, printr-o Hotarare de Guvern, alocarea sumei de bani pentru deschiderea si functionarea Punctului de trecere a frontierei şi a Biroului vamal de la Radauti-Prut-Lipcani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus