Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.02.2010

R.Moldova şi-a reînnoit colaborarea cu Compania de evaluare a rating-ului suveran de ţară „Moody’s Investor Service”

R.Moldova şi-a reînnoit colaborarea cu Compania de evaluare a rating-ului suveran de ţară „Moody’s Investor Service”

Ministerul Finanţelor a semnat un contract cu aceasta din urmă în vederea prestării serviciilor de evaluare a rating-ului ţării.

În timpul apropiat, „Moody's Investor Service" va efectua o misiune de evaluare în R.Moldova, un urma căreia va atribui nivelul de rating ţării noastre, anunţă Serviciul de presă al Guvernului

Amintim că în noiembrie curent Agenţia internaţională de rating Moody's Investors Service a relatat despre revocarea tuturor ratingurilor Moldovei. Potrivit companiei, revocarea ratingurilor a fost determinată de volumul insuficient de informaţii veridice acordate de Moldova pentru elaborarea ratingurilor în continuare.

Potrivit Business Expert, la momentul retragerii, statul moldovean beneficia de ratingul suveran de "B3". Agenţia de evaluare Fitch evaluează Moldova cu ratingul "B-". Este cea mai joasă evaluare, după iulie 2002, când agenţia a redus calificativul creditar pe obligaţiunile externe pe termen lung şi mediu de la Caa1 la Ca, după ce Guvernul moldovean nu a răscumpărat în termenele stabilite obligaţiunile plasate pe piaţa externă şi a fost nevoit să înceapă negocieri cu investitorii străini în vederea restructurării eurobondurilor. O altă agenţie financiară Fitch a coborât atunci ratingul valutar al RM la nivelul de default.

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a efectuat prima estimare a ratingului Republicii Moldova în 1997 la nivel de B2, după plasarea pe piaţa externă a unor obligaţiuni în valoare de 75 milioane de dolari la o rată a dobânzii de 9,7%. Obligaţiunile au fost plasate cu sprijinul companiei Merrill Lynch în Franţa, Elveţia, Germania, Marea Britanie şi SUA, pe o perioadă de cinci ani.

Ulterior Agenţia a revizuit în repetate rânduri ratingul creditar pe obligaţiunile externe. Astfel în noiembrie 1998, când economia moldovenească a fost afectată grav de criza financiară regională, Moody's a redus ratingul, Moldova fiind plasată în subsolul clasamentului de rând cu Nicaragua, Paraguay, Ucraina, Turkmenistan. Mediul investiţional din Republica Moldova a fost apreciat atunci drept nefavorabil. În aprilie 2000, ratingul pe obligaţiuni externe a fost din nou redus la numai o zi după ce Fondul Monetar Internaţional a anunţat că nu va relua finanţarea Republicii Moldova, iar Banca Mondială a stopat temporar acordarea tranşei a doua în sumă de 20 milioane USD din Creditul de Ajustări Structurale. În trei ani ratingul a coborât cu patru trepte

În iulie 2001 Moody's Investors Service a retrogradat ratingul obligaţiunilor externe ale Republicii Moldova până la Caa1, deoarece exista temerea că plata serviciului obligaţiunilor plasate pe piaţa externă nu se va face în termenele stabilite. Exact peste un an, în iulie 2002, Moody's a coborât,ratingul pe obligaţiunile externe pe termen lung şi mediu ale Republicii Moldova de la Caa1 la Ca, după ce Guvernul nu a reuşit să răscumpere euroobligaţiunile plasate pe pieţele internaţionale

Prima îmbunătăţire a ratingului suveran, de la Ca la Caa1, a fost făcută în mai 2003. Ultima modificare a calificativului a avut loc la 24 mai 2006, când instituţia financiară a revizuit în creştere calificativul Moldovei, de la "Caa1" la "B3", ca urmare a schimbării metodologiei de evaluare. Perspectiva pentru calificativul acordat creditelor pe termen lung în valută fusese apreciată drept stabilă.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus