Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.02.2010

Comunicat al Băncii Naţionale a Moldovei

Conform datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistică (BNS), preţurile de consum s-au majorat în luna ianuarie 2010 pentru ultimele 12 luni cu 2,8 la sută, inclusiv: preţurile la produsele alimentare s-au micşorat cu 0,6 la sută, iar la produsele nealimentare şi servicii s-au majorat cu 4,1 şi 4,5 corespunzător.

Prognoza macroeconomică pe termen mediu publicată de BNM prevedea în luna ianuarie 2010 o rată a inflaţiei pentru ultimele 12 luni în limita de 1,9 - 2,3 la sută. Rata inflaţiei publicată de BNS pentru luna ianuarie 2010 a depăşit nivelul prognozat cu 0,5 puncte procentuale.

Deplasarea inflaţiei peste limita superioară a intervalului de prognoză a fost cauzată, în principal, de creşterea mai pronunţată a preţurilor la produsele alimentare şi combustibil, precum şi parţial de evoluţia de pe piaţa valutară.

Preţurile la produse alimentare au înregistrat valori superioare celor prognozate, inclusiv ca urmare a creşterii preţurilor produselor alimentare în regiune şi pe plan mondial, de asemenea, ca urmare a  creşterii costurilor de stocare din cauza condiţiilor climaterice severe. Factorii enumeraţi au un caracter sezonier şi nu vor afecta nivelul general al preţurilor pe un orizont mediu.

BNM atrage atenţia că nivelul preţurilor la produsele alimentare în luna ianuarie 2010 se află sub nivelul înregistrat în luna ianuarie 2009. Preţurile la produsele alimentare s-au micşorat pe parcursul ultimelor 12 luni cu 0,6 la sută.

În luna ianuarie 2010 contribuţia cea mai mare la creşterea preţurilor pentru ultimele 12 luni au avut-o serviciile comunal-locative şi preţul la combustibil, cu câte 0,5 puncte procentuale fiecare. De menţionat că aceste majorări au un impact temporar asupra inflaţiei şi efectul acestora va fi absorbit pe parcursul anului 2010.

Odată cu indicele preţurilor de consum, BNS a publicat şi indicele parţial al inflaţiei (inflaţia de bază), care este calculat prin excluderea preţurilor la produsele alimentare şi băuturi, combustibil, produsele şi serviciile cu preţuri reglementate, care nu pot fi influenţate direct de politica monetară promovată de BNM.

Inflaţia de bază în luna ianuarie 2010 pentru ultimele 12 luni a constituit 3,6 la sută, încadrându-se în limita prognozei BNM de 3,3 - 3,7 la sută.

Analiza inflaţiei înregistrate în luna ianuarie 2010 confirmă faptul că prognoza inflaţiei publicată în Raportul de Politică Monetară, nr.1, 2010 incorporează ipoteze adecvate. Pentru anul 2010, BNM prognozează o rată a inflaţiei în limita intervalului de 5 - 7 la sută, cu revenirea în limita obiectivului declarat în primul trimestru al anului 2011.

Banca Naţională a Moldovei va monitoriza îndeaproape situaţia în economia naţională, în special, evoluţia factorilor inflaţionişti şi dezinflaţionişti, în scopul elaborării prognozelor viabile şi promovării unei politici monetare adecvate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus