Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-10/valeriu-lazar-a-avut-o-intrevedere-cu-asociatzia-investitorilor-straini-din-r-moldova-14481.html
Data: Feb 10, 2010 (16:13)

Valeriu Lazăr a avut o întrevedere cu Asociaţia Investitorilor Străini din R.Moldova

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a avut, marţi 9 februarie, o întrevedere cu Asociaţia Investitorilor Străini din Republica Moldova (AIS). La discuţiile bilaterale au participat membrii comitetului director al AIS şi reprezentanţii Ministerului Economiei.

Potrivit ME, scopul întrevederii a fost iniţierea unui dialog concret, continuu şi constructiv între Guvern şi mediul de afaceri întru ameliorarea climatului investiţional din Republica Moldova.

Membrii AIS au inaintat un şir de probleme actuale şi neclarităţi care reprezintă la moment nişte împiedimente reale în desfăşurarea afacerilor, precum: creşterea preţurilor pe piaţă, sistemul de monitorizare a preţurilor la vamă, situaţia cursului valutar, noile reforme legislative etc.

În acest context, Valeriu Lazăr a dat asigurări ca la moment Ministerul Economiei realizează o revizuire minuţioasă a bazei legale ce ţine nemijlocit de climatul investiţional întru uşurarea cît de mult posibil a poverilor administrative pentru investitorii străini. „În acest sens, implicarea directă a oamenilor de afaceri prin oferirea unei liste de probleme sistemice cu care se confruntă ar fi mai mult decît oportună.", a accentuat Viceprim-ministrul, ministrul Economiei.

La finalul întrevederii ambele părţi au ajuns la concluzia ca dialogul între Guvern şi mediu de afaceri trebuie să devină unul transparent şi periodic, fiind prevăzută defăşurarea în timpul apropiat a unei mese rotunde cu participarea reprezentativă a mediului de afaceri, ulterior întocmirea în comun a unei agende stabile de întrevederi pentru tot anul.

Asociaţia Investitorilor Străini din Moldova a fost fondată în septembrie 2003 şi întruneşte cei mai importanţi investitori străini din ţară, reprezentând companiile multinaţionale ce oferă o gamă vastă de bunuri şi servicii pentru economia Moldovei. Actualmente, FIA include 19 membri, ale căror investiţii totale în Moldova depăşesc suma de 750 milioane dolari SUA, sau mai mult de 50% din stocul total al investiţiilor străine directe din Moldova de la declararea independenţei ţării. Membrii FIA oferă locuri de muncă pentru aproximativ 8000 oameni pe întreg teritoriul ţării.

Membri ai AIS sunt companii precum: Draxlmaier Automotive (Germania), Leogrant (Turcia), Metro Cash &Carry (Germania), Mobiasbanca- Groupe Societe Generale (Franţa), Moldcell (Olanda), Orange Moldova (Franţa), Tirex Petrol (Germania), Union Fenosa (Spania) etc.