Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-10/preshedintele-comisiei-de-la-venetzia-sprijina-autoritatzile-in-reforma-constitutzionala-14477.html
Data: Feb 10, 2010 (13:03)

Preşedintele Comisiei de la Veneţia sprijină autorităţile în reforma constituţională

Obiectivul principal al autorităţilor de la Chişinău în cooperarea cu Consiliul Europei este încheierea monitorizării Republicii Moldova de către această organizaţie, a afirmat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al R.Moldova, în cadrul întrevederii de astăzi cu Gianni Buquicchio, Preşedintele Comisiei de la Veneţia, şi Thomas Markert, Secretar adjunct al Comisiei. Promovarea unor reforme eficiente pe plan naţional în vederea asigurării independenţei justiţiei, autonomiei locale, libertăţii mass-media şi altele rămân a fi pilonii principali în realizarea angajamentelor şi obligaţiunilor asumate faţă de CoE la momentul aderării, precum şi a Rezoluţiilor şi Recomandărilor ulterioare ale APCE în raport cu Republica Moldova, a spus Preşedintele.

Gianni Buquicchio a menţionat că experţii Comisiei de la Veneţia vor examina cu atenţie propunerile grupului de lucru, vor analiza argumentele prezentate de reprezentanţii forţelor politice din Parlament cu care vor avea întrevederi pe parcursul zilei de astăzi şi vor reveni la Chişinău în perioada 24-26 februarie în vederea continuării discuţiilor.

„Apreciez ataşamentul dvs. faţă de valorile democratice şi normele europene şi sper în aplicarea lor cât mai grabnică în practică", a mai spus Gianni Buquicchio la finalul întrevederii cu Mihai Ghimpu.

Un subiect aparte al dialogului l-a constituit activitatea Comisiei pentru reforma constituţională. Referindu-se la activitatea acestei Comisii, Mihai Ghimpu a subliniat faptul că R.Moldova se confruntă cu o criză constituţională, care, dacă nu va fi soluţionată, poate provoca o criză politică, aceasta generând o criză economică şi socială. Speakerul a dat asigurări că toate propunerile de modificare a Constituţiei Republicii Moldova, înainte de a fi examinate de către Parlament, vor fi supuse expertizei de către Comisia de la Veneţia. Actualmente, Comisia prezidenţială examinează deja primele propuneri înaintate de grupul de lucru pentru cercetări şi analize constituţionale, care au fost înmânate şi Preşedintelui Gianni Buquicchio, anunţă Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova