Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.02.2010

NATO va aloca circa € 3,5 milioane pentru evacuarea şi distrugerea pesticidelor din R. Moldova

Alianţa Nord Atlantică (NATO) va suporta cea mai mare parte a cheltuielilor privind evacuarea şi distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din R. Moldova. O decizie în acest sens a fost adoptată de NATO şi R. Moldova astăzi, 10 februarie, marcînd oficial lansarea etapei a treia a proiectului „Substanţe chimice - Moldova".

Etapa a treia a proiectului, estimată la € 4 milioane, prevede evacuarea şi distrugerea a 1949 tone de pesticide în cursul anilor 2010 - 2011. NATO şi-a luat angajamentul să achite € 3,5 milioane din suma totală, iar diferenţa de € 500 mii, va reprezenta contribuţia Guvernului R. Moldova prin intermediul Ministerului Mediului.

Potrivit locotenent-colonelului Mariana Grama, şef secţie ecologie şi protecţia mediului, proiectul privind nimicirea pesticidelor inutilizabile „Substanţe chimice - Moldova" a fost lansat în anul 2004. Cu susţinerea financiară a NATO, a specificat sursa citată, R. Moldova a identificat şi reambalat în primele două faze ale proiectului 3245 tone de pesticide periculoase rămase pe teritoriul ţării din perioada sovietică. Din cantitatea totală de pesticide, circa 1300 tone au fost evacuate şi distruse în Franţa în anii 2007 - 2008.

De menţionat că Armata Naţională a avut o contribuţie substanţială în procesul de reambalare a pesticidelor. Peste 700 de militari au luat parte la reambalarea pesticidelor inutilizabile. Totodată, în transportarea şi depozitarea centralizată a pesticidelor au fost implicate circa 40 unităţi de tehnică militară, anunţă Serviciul de presă al ministerului Apararii.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus