Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.02.2010

R.Moldova şi Croaţia au stabilit vectorii comuni de colaborare în domeniul Standardelor de Contabilitate pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii

R.Moldova şi Croaţia au stabilit vectorii comuni de colaborare în domeniul Standardelor de Contabilitate pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii

Delegaţie a RM, condusă de viceministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră, s-a aflat într-o vizită de studiu în perioada 03-06 februarie la Ministerul Finanţelor al Croaţiei pentru a se familiariza cu experienţa în domeniul elaborării şi punerii în aplicare a Standardelor de Contabilitate pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii în contextul respectării prevederilor Directivelor UE şi Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (SIRF).

Obiectivul vizitei s-a axat asupra experienţei de negociere şi punere în aplicare a acquis-ului comunitar în domeniul contabilităţii şi a auditului. Partea croată, implicată nemijlocit la negocierea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a exemplificat modul de negociere şi problemele care au apărut în vederea alinierii cadrului normativ în domeniul raportării financiare şi auditului la directivele UE, pe de o parte, şi cerinţele SIRF, pe de altă parte. 

Viceministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră, a menţionat că experienţa Croaţia va servi un model de reper pentru Republica Moldova în procesul de negociere şi ajustare la raportarea financiară, în contextul respectării prevederilor Directivelor UE. De asemenea, domnul Barbăneagră a precizat că în rezultatul acestei vizite au fost stabilite oportunităţile şi priorităţile pentru o colaborare ulterioare, iar partea croată este disponibilă pentru un suport tehnic. 

Experienţa acumulată în Croaţia va fi diseminată către publicul larg din Republica Moldova în cadrul unui seminar local, planificat pentru începutul lunii martie, în cadrul căruia vor fi trasate direcţiile principale de reformă în domeniul raportării financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Din delegaţie au mai făcut parte reprezentanţi ai Biroului Naţional de Statistică, Academiei de Studii Economice, Consiliului Consultativ pe lângă Ministerul Finanţelor şi Asociaţiei Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova, persoane implicate nemijlocit în promovarea reformelor în sectorul menţionat în Republica Moldova.

Vizita a fost organizată cu suportul Băncii Mondiale în cadrul Programului privind schimbul de experienţă în domeniul raportării financiare în sectorul corporativ, anunţă serviciul de presă al Ministerului Finanţelor.  

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus