Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-09/preshedintele-comisiei-de-la-venetzia-va-efectua-o-vizita-in-moldova-14467.html
Data: Feb 9, 2010 (21:42)

Preşedintele Comisiei de la Veneţia va efectua o vizită în Moldova

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, Gianni Buquicchio şi  Secretarul interimar, Thomas Markert, vor efectua o vizită în Moldova ca urmare a solicitării de asistenţă privind reforma constituţională adresată de către Preşedintele intermiar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu. Scopul vizitei este de a discuta aspectele procedurale ale reformei constituţionale.

Miercuri, 10 februarie, Presedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Presedinte interimar al R.Moldova, va avea o intrevedere cu Gianni Buqucchio, Secretar General al Comisiei de la Venetia, si cu Thomas Markert, Secretar General Adjunct al Comisiei.

Delegaţia oficială, însoţită de Reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei, Birute Abraitiene, şi reprezentanţii Uniunii Europene, vor avea întrevederi cu Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu,   Prim Ministrul Republicii Moldova Vlad Filat, Prim Vicepreşedinte al Parlamentului Serafim Urechean,  Preşedintele Fracţiunii Partidului Democrat în Parlamentul Republicii Moldova Marian Lupu, Preşedintele Fracţiunii Partidului Comuniştilor în Parlamentul Republicii Moldova Maria Postoico.

Această vizită va fi urmată,  în perioada 24-26 februarie,  de o misiune la Chişinău a unui grup de lucru pentru a discuta proiectul Constituţiei cu Comisia Constituţională.

Comisia Europeană pentru democraţie prin drept (Comisia de la Veneţia) este un organ  independent consultativ al Consiliului Europei în probleme constituţionale. Înfiinţată în 1990, comisia a jucat un rol cheie în adoptarea constituţiilor in conformitate cu standardele patrimoniului constituţional al Europei.

Comisia de la Veneţia oferă consultaţii juridice statelor membre şi  asistenţă în materie constituţională statelor individuale şi organelor statutare ale Consiliului Europei.  Ea contribuie la diseminarea patrimoniului European constituţional, bazat pe valorile juridice fundamentale ale continentului European. De asemenea, comisia joacă un rol unic în prevenirea conflictelor şi aplanarea crizelor prin consultaţii şi asistenţă constituţională. În prezent, Comisia de la Veneţia numără 57 de state membre, anunţă un comunicat al Oficiul Consiliului Europei la Chisinău.