Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.02.2010

Delegaţia parlamentară din R.Moldova s-a întâlnit cu şeful Departamentului pentru Afaceri Europene al Guvernului României

La 8 ianuarie 2010, Bogdan Mănoiu, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, a avut o întrevedere cu Igor Corman, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă şi Integrare Europeană a Parlamentului Republicii Moldova, aflat în vizită oficială în România la invitaţia preşedintelui Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României.

Agenda discuţiilor s-a focalizat pe procesul de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, proces în care s-a făcut un pas important înainte prin începerea negocierilor în vederea încheierii Acordului de Asociere UE-Republica Moldova.

Şeful delegaţiei Parlamentului Republicii Moldovei a prezentat priorităţile acestei ţări în relaţia cu Uniunea Europeană, între care se detaşează libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni în spaţiul UE şi negocierea acordului privind liberalizarea comerţului bilateral. Preşedintele Igor Corman a subliniat importanţa pe care autorităţile Republicii Moldova o acordă stabilirii unei forme de cooperare intre instituţiile responsabile pentru afacerile europene din cele două ţări, care ar putea include şi programe de instruire sau stagii de pregătire destinate specialiştilor moldoveni.

Bogdan Mănoiu a exprimat întreaga disponibilitate a Departamentului pentru Afaceri Europene de a transfera experienţa României acumulată în perioada de preaderare şi de a participa, prin intermediul Institutului European din România, la programe comune de pregătire a experţilor din Republica Moldova, care activează în domeniul afacerilor europene.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene a subliniat dorinţa continuării acestui dialog şi a focalizării asistenţei pe care România o poate oferi Republicii Moldova pe acele domenii care vor fi identificate de partenerii moldoveni ca fiind esenţiale pentru buna pregătire a acestei ţări în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă şi Integrare Europeană a fost însoţit de o delegaţie compusă din reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice prezente în Parlamentul de la Chişinău, însărcinatul cu afaceri a.i. al Republicii Moldova la Bucureşti, consilieri. La întâlnire, au mai participat Agentul Guvernamental al României în relaţia cu Curtea de Justiţie şi Tribunalul de Primă Instanţă ale UE, directorul general al Institutului European din România, funcţionari superiori din structura Departamentului pentru Afaceri Europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus