Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-08/ambasadorul-propus-pentru-r-moldova-va-fi-audiat-martzi-de-comisiile-de-politica-externa-ale-senatul-14433.html
Data: Feb 8, 2010 (18:24)

Ambasadorul propus pentru R. Moldova va fi audiat, marţi, de comisiile de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor

Marius Lazurcă, propus pentru postul de ambasador în Republica Moldova este audiat marţi, 9 februarie, de comisiile de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a anunţat pe 22 ianuarie că autorităţile române l-au propus pe diplomatul Marius Lazurcă pentru postul de ambasador la Chişinău.

Chiar în aceeaşi zi, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu şi-a dat acordul pentru această numire. Marius Lazurcă s-a născut în anul 1971, la Timişoara, este căsătorit şi are cinci copii. El este acum ambasadorul României la Sfântul Scaun, acelaşi post pe care l-a ocupat mai demult şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Amintim, România nu mai are ambasador în Republica Moldova din aprilie 2009. Fostul ambasador, Filip Teodorescu a fost declarat pe 8 aprilie persona non grata, de către preşedintele moldovean de la acea vreme, Vladimir Voronin.

Ulterior, Bucureştiul l-a propus pe Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador, dar el a fost respins de Chişinău. Autorităţile moldovene de atunci au cerut autorităţilor române să propună o altă persoană.

Atitudinea Chişinăului s-a schimbat odată cu schimbarea puterii în Republica Moldova. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi spunea pe 6 ianuarie că speră să facă o deplasare în Republica Moldova la sfârşitul lunii ianuarie, adăugând că doreşte ca până atunci să avanseze şi propunerea pentru un nou ambasador al României. (RFI)