Trimite e-mail | Printeaza
Social
08.02.2010

9326 de persoane au solicitat abonamente anuale pentru călătorie gratuită în transportul public

Pe parcursul săptămânii trecute, 9326 de persoane au solicitat abonamente anuale pentru călătorie gratuită în transportul public. De asemenea, 1033 de persoane au obţinut abonamente la jumătate de preţ, care costă 70 lei lunar, cu un număr nelimitat de călătorii.

După cum a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie Eugenia Ceban, director al Direcţiei generale asistenţă socială, sunt cazuri când persoana a beneficiat de compensaţie lunară pentru călătorie în transportul public şi a primit şi abonament. Potrivit Eugeniei Ceban, nu toţi pensionarii au înţeles că persoanele cu un venit mai mic de 1450 lei trebuie să aleagă între abonamentul care oferă dreptul la circulaţie gratuită şi compensaţia de 70 lei lunar.

În context, primarul capitalei Dorin Chirtoacă a apreciat drept normal ca la prima etapă nu toate persoanele să se refuze de compensaţie. De asemenea, edilul Chişinăului a solicitat să fie verificate abonamentele şi legitimaţiile, pentru a evita falsificarea acestora.

Dorin Chirtoacă a precizat că municipalitatea nu revine la permisele de călătorie gratuită în transport, ci este vorba despre acordarea ajutoarelor sociale persoanelor cu venituri reduse. Primarul general susţine că măsura nu a fost aprobată ca urmare a presiunilor din partea cuiva, ci reprezintă o nouă etapă a reformei în domeniul transportului public.

În altă ordine de idei, primarul de Chişinău a informat că până la 1 martie a.c. va fi aprobat noul Regulament despre transportarea călătorilor. Dorin Chirtoacă a solicitat ca, după consultarea şi aprobarea documentului, acesta să fie afişat în doate unităţile de trasnport public din municipiu.

Potrivit Serviciului de presă al Primăriei, din 1 februarie 2010, pensionarii şi persoanele socialmente vulnerabile din Chişinău pot călători gratis în transportul public, în baza unor abonamente. Astfel, pensionarii cu un venit mai mic de 1450 lei pot alege între abonamentul care oferă dreptul la circulaţie gratuită în transportul public şi compensaţia de 70 lei lunar.

În acelaşi timp, pensionarii care au un venit lunar mai mare decât minimul de existenţă (1450 lei), la fel elevii şi studenţii, pot procura abonamente la jumătate de preţ, care costă 70 lei lunar, cu un număr nelimitat de călătorii. Abonamentele respective sunt puse în vânzare de către Regia Transport Electric şi sunt comercializate în casele întreprinderii, de pe str. Mitropolit Dosoftei, 146. Pentru a procura abonamente, persoanele trebuie să prezinte legitimaţia de pensionar sau carnetul de student şi paşaportul (pentru a evita carnetele şi legitimaţiile false).

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus