Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-04/mihai-ghimpu-a-solicitat-primministrului-de-a-desecretiza-un-shir-de-documente-de-arhiva-14385.html
Data: Feb 4, 2010 (16:22)

Mihai Ghimpu a solicitat Prim-ministrului de a desecretiza un şir de documente de arhivă

Preşedintele interimar al R.Moldova Mihai Ghimpu a solicitat astăzi prim-ministrului Vlad Filat desecretizarea, în regim de urgenţă, a unui şir de documente de arhivă, care urmează a fi studiate şi analizate de Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.

Solicitarea are la bază sesizarea venită din partea preşedintelui comisiei, Gheorghe Cojocaru, care l-a informat pe şeful statului despre imposibilitatea de a examina o serie de documente de după 1974, din fondurile de arhivă din Republica Moldova, deoarece acestea sunt cu acces restricţionat.
Totodată, Gheorghe Cojocaru a interpelat instituţiile abilitate - Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Stat de Arhivă, Arhiva Naţională şi Arhiva organizaţiilor social-politice, care şi-au exprimat disponibilitatea de a acorda comisiei asistenţa necesară, inclusiv de a permite accesul membrilor ei la fondurile arhivelor. De menţionat că documentele de până la 1974 inclusiv au fost desecretizate, iar cele ce reflectă perioada ulterioară urmează a fi desecretizate, conform Legii cu privire la secretul de stat, prin decizia Comisiei interdepartamentale pentru protecţia secretului de stat, creată prin Hotărârea Guvernului nr. 770 din 26 noiembrie 2009.

Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, constituită prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 14 ianuarie 2010, are drept scop elaborarea şi prezentarea, pâna la 1 iunie a.c., a unui studiu şi a unui raport analitic privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar, anunţă Serviciul de presă al Legislativului.