Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.02.2010

Operatorii pieţei energiei electrice îşi vor putea alege furnizorii din 31 martie 2010

Operatorii pieţei energiei electrice îşi vor putea alege furnizorii din 31 martie 2010

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat ieri o şedinţă privind situaţia în sectorul energetic. „E necesară o analiză amplă a situaţiei din sectorul energetic şi nu doar la capitolul costuri, ci şi privind problemele de ordin funcţional", a precizat Premierul.

Un subiect de discuţie aparte l-a constituit situaţia de pe piaţa energiei electrice. În context, s-a menţionat că, în luna decembrie, Parlamentul a operat un şir de modificări la legislaţia în vigoare privind liberalizarea acestei pieţe, care vor intra în vigoare în următoarele săptămîni. Operatorii au menţionat că, din 31 martie 2010, vor avea posibilitatea de a alege singuri furnizorii de energie electrică şi de a încheia contracte direct cu aceştia.

Silvia Radu, directorul "Union Fenosa" în Moldova, a anunţat că în luna martie expiră contractul semnat de întreprinderea sa cu compania "Energocom" care asigura procurările de energie de la Centrala Electrică de la Cuciurgan. "Union Fenosa" în perioada următoare va purta negocieri pentru identificarea de oferte avantajoase în acest sens.

Potrivit mediilor ucrainene, secretarul de presă al Ministerului Combustibilului si Energeticii din Ucraina, Fent Di, a relatat că Ucraina a reluat negocierile privind exportul de energie electrică în Moldova cu compania de stat "Energocom", dupa ce a devenit cunoscut că costul energiei electrice achizitionate de Moldova de la Centrala electrică de la Cuciurgan s-a majorat, incepand cu anul 2010, pană la 5,83 centi pentru 1 kWh. "Aceasta a impus "Energocom"-ul sa se aseze la masa negocierilor. Ucraina este in stare sa ofere Moldovei conditii de parteneriat care vor conveni ambelor parti", a declarat Fent Di. El estimeaza cererea lunara de energie electrica ucraineana in Moldova la 250-270 mil. kWh. Ucraina a sistat furnizarea energiei electrice in Moldova la inceputul anului trecut datorita faptului ca Rusia a oferit un pret mai mic. Moldova a reluat achizitionarea energiei electrice de la Centrala electrică de la Cuciurgan, incepand cu 1 ianuarie 2009. Conform contractului semnat de catre Centrala electrică de la Cuciurgan si compania moldoveneasca "Energocom", livrarile energiei electrice vor continua pana la 31 martie 2010. Moldova produce in prezent aproximativ 30% din volumul de energie electrica de care are nevoie. Volumele lipsa sunt achizitionate de la Centrala electrică de la Cuciurgan.

Centrala electrică de la Cuciurgan livrează, de la 1 ianuarie 2010, energie electrică consumatorilor din Moldova de pe malul drept al Nistrului la un preţ de 5,83 cenţi /kWh. Centrala de la Cuciurgan a produs în anul trecut 4.86 mld kWh de energie electrică, în creştere de 1.9 ori faţă de 2008. Creşterea atât de semnificativă se datorează exclusiv livrărilor de energie consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Conform unor estimări Centrala a livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului circa 2.9 mld kWh, ceea ce a acoperit peste 70% din consum.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus