Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-03/ofitzeri-rushi-care-actzionau-in-transnistria-membri-ai-retzelei-de-spioni-anihilata-in-ucraina-14366.html
Data: Feb 3, 2010 (16:25)

Ofiţeri ruşi care acţionau în Transnistria, membri ai reţelei de spioni anihilată în Ucraina

Ofiţeri ruşi care acţionau alături de forţele de menţinere a păcii din Transnistria fac parte din reţeaua de spioni anihilată în Ucraina, afirmă autorităţile ucrainene, relatează DPA, preluată de site-ul Earth Times. Printre membrii reţelei figurează angajaţi FSB sau ofiţeri ruşi care servesc alături de trupele de menţinere a păcii în Transnistria, a spus purtătoarea de cuvânt a SBU, Marina Ostapenko, pentru DPA.

Colonelul rus care conducea reţeaua, agent specializat în tehnologii de comunicaţii navale, riscă 15 ani de închisoare, a spus Ostapenko.

Agenţii SBU i-au arestat pe ruşi în timp ce aceştia încercau să obţină informaţii de la un cetăţean ucrainean la 29 ianuarie în Odessa.

Agenţii FSB vizau tehnologiile ucrainene de comunicaţii şi intenţionau să fure şapte dispozitive secrete de radio-comunicaţii. "Este vorba despre unul dintre cele mai protejate dispozitive pe care le avem", a spus SBU.

Serviciile secrete ucrainene (SBU) au spus marţi că au reţinut cinci spioni ruşi care participau în sudul Ucrainei la o operaţiune pentru a obţine acces la secrete de stat. "La 27 ianuarie, SBU a dejucat o operaţiune a agenţilor FSB din regiunea Odessa", a spus şeful SBU,
Valentin Nalivaicenko, citat de Interfax.

"Cei cinci agenţi care încercau să obţină ilegal, prin şantaj şi ameninţări, secrete ale statului ucrainean au fost prinşi în flagrant delict", a adăugat el, citat de AFP.

O anchetă pentru spionaj a fost deschisă împotriva organizatorului acestei operaţiuni, un colonel FSB, care se află în arest. Cei patru tovarăşi ai săi au fost expulzaţi şi li s-a interzis şederea în Ucraina, potrivit sursei.

În cursul arestărilor a fost confiscată o cameră video ascunsă într-un stilou şi un card de memorie ascuns într-un portchei, a spus oficialul ucrainean, scrie NewsIn. (Cotidianul)