Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-02/31-de-milioane-dolari-sua-din-banii-acordatzi-r-moldova-de-fondul-monetar-internatzional-urmau-a-fi--14346.html
Data: Feb 2, 2010 (21:49)

31 de milioane dolari SUA din banii acordaţi R. Moldova de Fondul Monetar Internaţional urmau a fi transferaţi chiar astăzi

Primele 31 mln de dolari SUA din banii acordaţi R. Moldova de Fondul Monetar Internaţional urmează a fi transferaţi chiar astăzi în conturile Băncii Naţionale, iar alte 62 mln vor ajunge în contul Ministerului Finanţelor în zilele apropiate.
Declaraţiile au fost făcute astăzi de Prim-ministrul Vlad Filat, la o conferinţă de presă privind noul acord încheiat între R. Moldova şi Fondul Monetar Internaţional.

Prim-ministrul a menţionat importanţa suportului FMI pentru R.Moldova, subliniind în context că, la momentul preluării puterii de către actuala guvernare, R.Moldova se afla practic în incapacitate de plată. Vlad Filat a spus că depăşirea acelei situaţii dificile a fost posibilă inclusiv datorită înţelegerii la care au ajuns Republica Moldova şi FMI.

Premierul a menţionat că negocierile nu au fost uşoare, la baza lor fiind puse parametri şi principii. Totodată, Prim-ministrul a spus că toate deciziile la care s-a ajuns în cadrul negocierilor au fost în interesul Republicii Moldova şi au luat în calcul perspectiva de dezvoltare a ţării. „Aprobarea Memorandumului este o reuşită a noastră a tuturor", a declarat Vlad Filat, menţionînd că acesta este un semnal pozitiv pentru partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova şi pentru investitori.

Premierul Vlad Filat a spus că la 24 martie la Bruxelles va avea loc şedinţa donatorilor pentru Moldova, în cadrul acestei şedinţe Moldova va cunoaşte care va fi asistenţa pentru următorii ani.

Nikolay Gueorguiev a spus că Programul economic pentru Republica Moldova prevede susţinerea bugetului ţării, dar şi susţinerea Băncii Naţionale în procesul de formare a rezervelor. Oficialul a menţionat că există premise pentru stabilizarea situaţiei economice în R. Moldova, accentuînd importanţa acţiunilor de liberalizare şi demonopolizare a activităţilor economice.
La conferinţă au mai participat Nikolay Gueorguiev, Şeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, Tokhir Mirzoev, Reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor, Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

Amintim că, Consiliul de Directori executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat la 29 ianuarie programul economic cu Republica Moldova, susţinut de mecanismul extins de creditare (ECF) şi mecanismul de finanţare extinsă (EFF). În timp ce sume egale au fost acordate prin intermediul fiecărui dintre cele două mecanisme, valoarea combinată a asistenţei financiare va fi echivalentă cu 369,6 milioane de Drepturi speciale de tragere (DST) (circa 574,4 milioane de dolari S.U.A.), având ca scop susţinerea programului economic al ţării în vederea restabilirii durabilităţii fiscale şi externe, menţinerii stabilităţii financiare, reducerii sărăciei şi creşterii economice.

În urma aprobării, autorităţile obţin acces imediat la 60 milioane de DST (circa 93,2 milioane de dolari S.U.A.), iar tranşele următoare vor fi debursate în urma revizuirilor semi-anuale.

Noul program urmează programul pe trei ani finanţat prin Mecanismul de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF), aprobat de Consiliul de Directori Executivi în luna mai a anului 2006, care a expirat în luna mai a anului 2009.