Trimite e-mail | Printeaza
Social
01.02.2010

Primăria Chişinău oferă obonamente pentru călătorie gratuită în transportul public

Începând cu ziua de astăzi, pensionarii şi persoanele socialmente vulnerabile din Chişinău pot călători gratis în transportul public, în baza unor abonamente. Potrivit modificărilor operate în Regulamentul privind călătoriile în transportul public urban, pensionarii cu un venit mai mic de 1450 lei vor putea alege între abonamentul care oferă dreptul la circulaţie gratită în transportul public şi compensaţia de 70 lei lunar. Abonamentele vor putea fi obţinute la Direcţiile asistenţă socială de sector.

În acelaşi timp, pensionarii care au un venit lunar mai mare decât minimul de existenţă (1450 lei), la fel elevii şi studenţii, vor putea procura abonamente la jumătate de preţ, care vor costa 70 lei lunar, cu un număr nelimitat de călătorii. Abonamentele respective vor fi puse în vânzare de către Regia transport electric şi vor fi comercializate în casele întreprinderii, de pe str. Mitropolit Dosoftei, 146. Pentru a procura abonamente, persoanele trebuie să prezinte legitimaţia de pensionar sau carnetul de student şi paşaportul (pentru a evita carnetele şi legitimaţiile false).

În cadrul şedinţei operative de la Primărie, primarul general Dorin Chirtoacă a accentuat că municipalitatea nu revine la permisele de călătorie gratuită în transport, ci este vorba despre acordarea ajutoarelor sociale persoanelor cu venituri reduse. Potrivit edilului capitalei, reforma în domeniul transportului public este necesară pentru evaluarea păturilor social vulnerabile şi acordarea de ajutoare doar persoanelor care cu adevărat au nevoie de susţinere. De asemenea, Dorin Chirtoacă a afirmat că a fost necesară separarea sistemului de protecţie socială a populaţiei de subvenţionarea unor întreprinderi. De menţionat că până acum Primăria nu acorda direct ajutoare persoanelor, dar transfera bani întreprinderilor de transport, pentru subvenţionarea acestora. În opinia primarului general, reforma demonstrează că întreprinderile respective se pot descurca şi fără alocaţii de la buget.

Până acum, peste 75 mii de persoane au beneficiat de compensaţii lunare pentru călătorie în transportul public, anunţă Serviciul de presă al Primariei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus