Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-01/mihai-ghimpu-va-efectua-o-vizita-in-republica-portugheza-in-perioada-2223-februarie-14324.html
Data: Feb 1, 2010 (18:41)

Mihai Ghimpu va efectua o vizită în Republica Portugheză în perioada 22-23 februarie

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al R.Moldova va efectua o vizită în Republica Portugheză în perioada 22-23 februarie a.c. la invitaţia Preşedintelui Parlamentului Republicii Portugalia, Jaime Gama.

Despre acest lucru s-a anunţat astăzi la întrevederea Preşedintelui Mihai Ghimpu cu Alexandre Vassalo, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Portugheze în Republica Moldova. „Preconizata vizită la Lisabona este legată de mari speranţe privind încurajarea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, Portugaliei revenindu-i un rol important în evoluţiile politice din spaţiul comunitar. Avem mai multe subiecte de discutat cu conducerea Portugaliei pentru a apropia relaţiile dintre statele noastre", a spus Preşedintele interimar al republicii.

Mihai Ghimpu s-a referit la preocupările constante ale autorităţilor R.Moldova de a proteja interesele comunităţii de moldoveni aflaţi la muncă în Portugalia. Potrivit datelor oficiale, actualmente, peste 22 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova dispun de titlu de reşedinţă sau de viză de lungă durată în Portugalia. În această ordine de idei, se impune definitivarea proiectului Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului interguvernamental privind securitatea socială semnat de guvernele celor două ţări în anul 2009, precum şi semnarea altor documente bilaterale.

Totodată, ambasadorul Portugaliei Alexandre Vassalo a anunţat în cadrul acestei întrevederi despre intenţia unui grup de circa 20 de oameni de afaceri din Portugalia de a vizita Republica Moldova şi de a studia oportunităţile în plan economic şi financiar pentru investiţii.

Preşedintele Mihai Ghimpu a salutat această iniţiativă, precizând că conducerea Republicii Moldova este cointeresată în atragerea investiţiilor străine pentru dezvoltarea economică a ţării, cu beneficii mutuale atât pentru cetăţenii Republicii Moldova, cât şi pentru cei din Portugalia, anunţă Serviciul de presă al Legislativului.