Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-01/intrevedere-vlad-filat-iulia-timoshenko-14309.html
Data: Feb 1, 2010 (13:26)

Întrevedere Vlad Filat - Iulia Timoşenko

Prim-ministrul R.Moldova Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere tete-a-tete cu Prim-ministrul Ucrainei Iulia Timoşenko.

Potrivit Serviciul de presă al Guvernului, întrevederea a avut loc în cadrul vizitei pe care Prim-ministrul Vlad Filat o întreprinde la Kiev.

Cei doi premieri au discutat despre relaţiile bilaterale dintre două ţări şi perspectivele de dezvoltare ale acestora.

Iulia Timoşenko a menţionat noua abordare a relaţiilor bilaterale din partea puterii de la Chişinău şi a subliniat că acest lucru este important nu doar pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, ci şi pentru integrarea europeană a celor două ţări.

Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că problemele existente între ţările noastre vor fi soluţionate în timpul apropiat şi s-a pronunţat pentru dezvoltarea cooperării dintre cele două state pe toate dimensiunile de colaborare.

Premierii ambelor state au optat pentru soluţionarea conflictului transnistrean, exprimîndu-şi ataşamentul pentru formatul de negocieri „5+2".

După întrevederea tete-a-tete, a avut loc întrevederea dintre delegaţiile Republicii Moldova şi Ucrainei conduse de prim-ministrul Vlad Filat şi Prim-ministrul Iulia Timoşenko.

În cadrul acestei întrevederi Iulia Timoşenko a menţionat că după schimbarea guvernării de la Chişinău, relaţiile dintre cele două state s-au îmbunătăţit considerabil, menţionînd că a apărut acea voinţă politică, care permite soluţionarea unor probleme îngheţate de mai bine de zece ani.

Vlad Filat a spus că în ultimele luni s-a lucrat în vederea implementării înţelegerilor la care s-a ajuns anterior la Yalta, precizînd că eforturile în această direcţie vor continua.

În cadrul aceleaşi întrevederi Vlad Filat a menţionat că rolul Ucrainei în soluţionarea conflictului transnistrean este important şi determinant.

„Problema transnistreană nu este doar a noastră, ci a întregii regiuni", a declar Prim-ministrul.

În cadrul întrevederii au mai fost discutate şi probleme ce ţin de colaborarea în sfera umanitară, în special, în domeniul protecţiei drepturilor cetăţenilor. Prim-ministrul Vlad Filat a solicitat excluderea definitivă a Republicii Moldova din lista ţărilor cetăţenii cărora trebuie să prezinte o confirmare a stării lor financiare la intrare pe teritoriul Ucrainei.

„Sînt sigur că partea ucraineană va trata cu înţelegere solicitarea noastră", a declarat Vlad Filat.

Cei doi premieri au pledat pentru colaborarea continuă în problema integrării europene, asigurarea securităţii energetice, libera circulaţie a cetăţenilor şi mărfurilor, etc.