Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.01.2010

A fost lansat procesul de demarcare a sectorului central al frontierei moldo-ucrainene

Potrivit MAEIE, la 29  ianuarie, în localitatea  Velika Kisniţa, raionul Iampol, regiunea Viniţa, Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Petro Poroşenko, Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, au  participat la ceremonia de instalare a primului semn intermediar de frontieră pe sectorul central al frontierei dintre Republica Moldova şi Ucraina. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai  Misiunii Uniunii Europene pentru asistenţă la frontieră (EUBAM).

Într-o declaraţie comună a şefilor celor două diplomaţii cu această ocazie, se  evidenţiază că Republica Moldova şi Ucraina constată cu satisfacţie atingerea înţelegerii privind începutul demarcării sectorului central al frontierei de stat moldo-ucrainene, care a devenit posibilă datorită trecerii, în ultimul timp, la un nivel calitativ nou în relaţiile dintre cele două state. Astfel, instalarea primului semn intermediar grăniceresc pe sectorul central al frontierei marchează începutul etapei finale în amenajarea frontierei de stat moldo-ucrainene. Prin aceasta, se remarcă în declaraţie, părţile au demonstrat „dorinţa şi capacitatea comună de a identifica soluţii reciproc acceptabile pentru problemele complicate ale relaţiilor bilaterale care, de mai mult timp, împiedicau funcţionarea deplină a regimului de exploatare a frontierei de stat dintre Republica Moldova şi Ucraina". Acţiunea care a avut loc astăzi constituie, de asemenea, un important aport la procesul reglementării transnistrene, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În acest context, părţile se pronunţă pentru reluarea cât mai grabnică a procesului de negocieri în formatul „5+2".  În concluzia declaraţiei se relevă că menţinerea dinamicii şi eficienţei dialogului interstatal, atinse în anul 2009, va permite relaţiilor moldo-ucrainene să progreseze „până la nivelul unui  parteneriatului strategic real".

În cadrul întrevederii pe care  au avut-o cu  ocazia lansării  procesului de demarcare, şefii diplomaţiilor de la Chişinău şi Kiev au abordat subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală şi internaţională şi au  semnat Planul de consultări între Ministerele de Externe ale celor două ţări pentru anul 2010.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus