Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-01-28/banca-mondiala-va-acorda-r-moldova-in-anul-2010-suport-financiar-in-valoare-de-80-mln-dolari-sua-14265.html
Data: Jan 28, 2010 (16:05)

Banca Mondială va acorda R.Moldova în anul 2010 suport financiar în valoare de 80 mln. dolari SUA

Prim-ministrul Vlad Filat  a avut o întrevedere cu Martin Raiser, Directorul Băncii Mondiale pentru Ucraina, Moldova, Belorusia.

Martin Raiser a declarat că Banca Mondială va acorda Republicii Moldova în anul 2010 suport financiar în valoare de 80 mln. dolari SUA pentru promovarea proiectelor de sporire a competitivităţii, a Proiectului Fondului de Investiţii Sociale, precum şi pentru politici de dezvoltare şi sănătate, reconfirmînd disponibilitatea Băncii Mondiale de a acorda şi suport consultativ în cadrul pregătirii pentru următoarea Reuniune a donatorilor în cadrul Grupului de Lucru Consultativ, planificată pentru luna martie, 2010.

Totodată, Martin Raiser a apreciat rezultatele vizitei delegaţiei Guvernul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi l-a felicitat pe Prim-ministrul Vlad Filat cu acest succes.

Părţile au discutat şi alte subiecte de interes comun, inclusiv privind dezvoltarea iniţiativelor lansate în cadrul proiectelor de reformare a guvernării, realizate de comun cu partenerii internaţionali. În acest context, a fost menţionată oportunitatea intensificării activităţilor de implementare a Proiectului „e-Guvernare", precum şi promovarea altor proiecte de modernizare a infrastructurii în domeniul tehnologiilor informaţionale şi facilitarea businessului. S-a convenit, de asemenea, asupra identificării a 3-4 direcţii, cum ar fi agricultura, serviciile, etc. pentru implementarea proiectelor similare care vor avea efecte rapide.

Părţile au făcut un schimb de opinii asupra situaţiei social-economice din Republica Moldova, prin prisma înţelegerilor anterioare cu donatorii, în special a  stadiului de implementare a  proiectelor de infrastructură, precum şi au analizat posibilităţi de acordare a asistenţei sociale populaţiei ţării  pentru depăşirea dificultăţilor financiare generate de majorarea tarifelor la resursele termoenergetice.

Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că Guvernul este hotărît să promoveze  reformele necesare pentru stabilizarea economiei şi constituirea unei baze pentru creşterea economică a ţării. În acelaşi timp, Executivul intenţionează să susţină categoriile defavorizate, prin compensarea diferenţei de tarif generate de majorarea taxelor la resurse termoenergetice.

„Foarte curînd, vom veni cu soluţii concrete întru susţinerea celor care, cu adevărat, au nevoie de ajutor financiar pentru a traversa această perioadă dificilă. Avem o analiză a situaţiei şi viziune clară în ceea ce trebuie să facem. În acest sens, vom  elabora şi vom promova cadrul general, la nivel de lege, care va stabili principiile de bază, noţiunile şi metodologia respectivă", a precizat Prim-ministrul.

Martin Raiser a reiterat intenţia Băncii Mondiale de a susţine în continuare Republica Moldova în realizarea reformelor.

La întrevedere au participat Melanie Marlett, directorul de ţară al BM în Moldova, Victor Bodiu, Ministrul de Stat al Republicii Moldova, şi Stela Mocan, Consilier principal de stat al Prim-ministrului.