Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.01.2010

Declaraţia de presă a preşedintelui Romвniei, Traian Băsescu, la plecarea spre Chişinău

Preşedintele României, Traian Băsescu, va efectua, în perioada 27-28 ianuarie a.c., o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Vă prezentăm declaraţia de presă susţinută de şeful statului la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, înainte de plecarea din ţară:

„Bună dimineaţa.
Fac o vizită oficială de două zile în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui interimar al Republicii Moldova, domnul Mihai Ghimpu. Voi avea întâlniri cu preşedintele Parlamentului şi preşedintele interimar al Republicii, domnul Mihai Ghimpu, cu primul ministru Vladimir Filat, cu primarul general al Chişinăului, domnul Dorin Chirtoacă. De asemenea, voi avea o întâlnire cu partidele politice parlamentare.

Nu în ultimul rând, voi vizita şi Cahulul, Universitatea "Bogdan Petriceicu Haşdeu", universitate de stat, precum şi sediul noului consulat de la Cahul, consulat care nu este încă dat în folosinţă, dar vreau să văd clădirea şi stadiul de pregătire a intrării în funcţiune a consulatului.

În deplasarea de două zile sunt însoţit de miniştrii care au atribuţii în dezvoltarea unor proiecte cu Republica Moldova, inclusiv ministrul de Externe. Obiectivele vizitei sunt legate de cooperarea dintre România şi Republica Moldova, în efortul Republicii Moldova de apropiere de Uniunea Europeană, având ca finalitate integrarea în Uniunea Europeană. Un alt subiect de maxim interes va fi legat de utilizarea fondurilor europene. Trebuie să ştiţi că avem la dispoziţie 130 de milioane de euro, puse la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru proiecte comune cu Republica Moldova şi cu Ucraina. Procesul de utilizare a acestor bani a fost destul de anevoios, practic nu s-au efectuat trageri şi datorită poziţiei pe care conducerea politică a Republicii Moldova a avut-o până la instalarea guvernului democratic.

Nu în ultimul rând - şi aici este un punct extrem de serios de discuţii - sprijinul direct va fi un subiect abordat în discuţia cu demnitarii moldoveni, sprijinul direct, pe care România îl poate acorda Republicii Moldova. Este clar că Republica Moldova nu are nevoie doar de un sprijin politic, ci şi de un sprijin direct. Vom vedea formulele în care puterea de la Chişinău înţelege să acordăm acest sprijin, noi având deja punctul nostru de vedere. Aş menţiona că de la instalare, noul guvern a făcut paşi extrem de importanţi în clarificarea poziţiei sale legată de opţiunea către Uniunea Europeană. Pe 12 ianuarie, noul guvern a început negocierea Acordului de asociere la Uniunea Europeană, iar pe data de 25 ianuarie a avut loc la Bruxelles, prima reuniune a grupului de acţiune europeană a Republicii Moldova, grup care a avut ca şi copreşedinţi România şi Franţa. Deci sunt destule semnale că la Chişinău s-a produs o clarificare a opţiunii către Uniunea Europeană, ceea ce este încurajator din punctul nostru de vedere.

Trebuie să vă spun că această vizită este de interes şi din alt punct de vedere. Avem 12 acorduri în curs de negociere, negocierile au fost îngheţate la un moment dat datorită poziţiei Chişinăului şi trebuie să stabilim cu actuala putere continuarea negocierii acestor acorduri în aşa fel încât România şi Moldova să aibă un cadru legislativ, în care relaţia bilaterală să poată evolua. Această vizită ne va da şi concluzia: ce are România de făcut pentru a sprijini Republica Moldova în mod eficient în procesul de modernizare, în aşa fel încât să ajungă la nivelul ţărilor din Balcanii de Vest, pentru a putea deveni o opţiune în vederea unei integrări în Uniune într-un pachet, care să vizeze Balcanii de Vest şi Republica Moldova. Cam acestea sunt obiectivele vizitei.

Vă mulţumesc mult. La revedere!"

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus