Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.01.2010

Banca Mondială aprobă o finanțare suplimentară în sumă de 20 milioane dolari SUA pentru Proiectul Fondul de Investiții Sociale II din Moldova

Consiliul de Directori al Băncii Mondiale a aprobat astăzi un credit de finanțare suplimentară, oferit Republicii Moldova, în sumă de 20 milioane dolari SUA, pentru Proiectul Fondul de Investiții Sociale II. Finanțarea adițională va complementa creditul total de 40 milioane dolari SUA, alocat în cadrul Fazelor I și II ale Proiectului, și va fi utilizat pentru a contribui la generarea locurilor de muncă și a spori veniturile în comunitățile sărace selectate pe durata recesiunii economice curente și în perioada de relansare economică.

Până în prezent, Proiectul Fondul de investiții sociale în Moldova (FISM I și II) a oferit asistență unui număr de peste 700 de localități în soluționarea necesităților de dezvoltare locală. El a oferit acces la reţeaua de gaze naturale şi a finanţat ameliorări considerabile în drumuri, şcoli, grădiniţe de copii, centre culturale şi alte instituţii sociale pe întreg teritoriul ţării.

"Proiectul Fondul de Investiții Sociale a fost unul dintre cele mai mari succese de dezvoltare ale Moldovei" a declarat Melanie Marlett, director al Băncii Mondiale pentru Moldova. "El a oferit posibilitate comunităţilor sărace şi populaţiei vulnerabile din întreaga ţară să-şi asume un rol în gestionarea necesităţilor proprii de dezvoltare, a consolidat sentimentul lor de proprietate asupra succeselor realizate şi le-a ajutat să asigure durabilitatea realizărilor prin intermediul unor mecanisme stricte de monitorizare şi responsabilitate. Bazându-se pe rezultatele anterioare din proiect, Banca Mondială a decis să suplimenteze finanțarea pentru a crea noi oportunități de lucru și a genera venituri cu scopul minimizării impactului crizei economice actuale asupra populației rurale din Moldova."

Suma de 20 milioane de dolari SUA va fi direcționată spre extinderea componentei de dezvoltare comunitară. Se va pune accentul pe utilizarea mai intensă a forței de muncă în cadrul lucrărilor de infrastructură desfășurate, astfel urmând a fi create un număr cât mai mare de locuri de muncă în anii 2010 și 2011, atunci când economia va da semne de relansare. În martie 2009, Consiliul de Directori al Băncii Mondiale a aprobat 5 milioane dolari SUA pentru a sprijini reabilitarea infrastructurii comunitare, cu preferință pentru satele afectate de inundațiile din vara anului 2008, în special de-a lungul râurilor Prut și Nistru.

Proiectul Fondul de Investiţii Sociale din Moldova II a fost lansat în septembrie 2004. Obiectivele proiectului sunt următoarele:

• Consolidarea capacităţilor autorităţilor publice locale în managementul prestării unor servicii prioritare de bază îmbunătăţite în parteneriat cu societatea civilă (componenta de dezvoltare comunitară);

• Consolidarea capacităţilor autorităţilor centrale şi locale de a dezvolta o reţea coordonată de servicii integrate de asistenţă socială la nivel de raion în parteneriat cu societatea civilă (componenta de dezvoltare a serviciilor de asistenţă socială); şi

• Elaborarea unui mecanism instituţional pentru reflectarea experienţelor comunităţii şi influenţarea politicilor naţionale (componenta de creare a capacităţilor, monitorizare şi evaluare). (Worldbank.org)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus