Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.01.2010

Teodor Baconschi confirmă numirea lui Marius Lazurca ambasador la Chişină

Teodor Baconschi confirmă numirea lui Marius Lazurca ambasador la Chişină

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a confirmat vineri că Marius Lazurca este propunerea României pentru postul de ambasador la Chişinău şi s-a arătat optimist că diplomatul va primi agrementul autorităţilor moldovene.

AGERPRES a transmis joi seara că actualul ambasador al României la Sfântul Scaun, Marius Lazurca, urmează să fie trimis ambasador al ţării noastre în Republica Moldova.

Născut în 1971, la Timişoara, Lazurca şi-a luat doctoratul în 2003 în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne, fiind licenţiat în literatură comparată la aceeaşi instituţie. De asemenea, are masterat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne.

În 1996 a absolvit Universitatea de Vest din Timişoara, licenţiat în limba şi literatura franceză, limba si literatură româna.

Numirea sa ar putea fi anunţată de preşedintele Traian Băsescu cu ocazia primei vizite oficiale pe care o va efectua în străinătate la începutul celui de-al doilea mandat de şef al statului va fi în Republica Moldova, pe 27 ianuarie.

Recent, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat că noul ambasador al României în Republica Moldova trebuie să aibă o anvergură intelectuală, întrucât elitele de la Chişinău sunt sensibile la această dimensiune. El a declarat că ambasadorul ţării noastre la Chişinău ar trebui să aibă şi 'sofisticarea diplomatică' necesară în contextul geopolitic din est, precum şi capacitatea de a transforma misiunea României într-un centru pentru elitele locale.

'Cred că în portretul robot al noului ambasador al României în Republica Moldova trebuie să intre şi o anumită anvergură intelectuală. Elitele din Moldova sunt foarte sensibile la această dimensiune. Nu cred că se aşteaptă ca interlocutorul permanent acolo să fie un birocrat mai mult sau puţin cenuşiu. Nu uitaţi că, de pildă, preşedintele Academiei din Republica Moldova este membru de drept al Guvernului acolo. Vom căuta să propunem o personalitate de elită, care să combine sofisticarea diplomatică - este o situaţie geopolitică complicată la Chişinău - cu anvergura intelectuală şi cu capacitatea de a face din Ambasada României la Chişinău un centru de atracţie pentru elitele locale', a detaliat Teodor Baconschi.

România şi Republica Moldova nu mai au ambasadori în capitalele celor două state din aprilie 2009.

Iniţial, Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova i-a declarat persona non grata pe ambasadorul Filip Teodorescu şi pe ministrul consilier al Ambasadei României, Gabriel Gaborean. Ulterior, Mihnea Constantinescu a fost propus să ocupe postul de ambasador al României, dar nu a primit agrementul Chişinăului, pe atunci la guvernare fiind Partidul Comuniştilor.

În urma protestelor de stradă care s-au declanşat după alegerile parlamentare din 5 aprilie din Republica Moldova, autorităţile de la Chişinău şi-au rechemat de la post ambasadorul la Bucureşti, Lidia Guţu. AGERPRES

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus