Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.01.2010

FMI va susţine R.Moldova în depăşirea problemelor cu care se confruntă la momentul actual

FMI va susţine R.Moldova în depăşirea problemelor cu care se confruntă la momentul actual

Prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu Dominique Strauss-Kahn, Managing Director, FMI. Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei pe care o delegaţie a Guvernului Republicii Moldova, condusă de Prim-ministrul Vlad Filat, o întreprinde în SUA în perioada 19-23 ianuarie.

Premierul a făcut o prezentare a priorităţilor Guvernului şi a acţiunilor întreprinse pînă în prezent în vederea realizării lor.

Vlad Filat a solicitat suportul FMI în identificarea unor soluţii pentru compensarea diferenţei de tarif pentru reprezentanţii păturilor social-vulnerabile ca urmare a recentelor majorări.

Dominique Strauss-Kahn a menţionat disponibilitatea FMI de a susţine şi în continuare Republica Moldova, inclusiv în depăşirea problemelor cu care se confruntă la momentul actual.

Prim-ministrul a mulţumit FMI pentru suportul acordat Republicii Moldova, în special pentru depăşirea crizei economice. În context, Vlad Filat a amintit că Moldova a beneficiat deja de suport din partea FMI în valoare de circa 180 mln. dolari SUA, iar alocarea altor 590 mln. de dolari SUA este prevăzută de Memorandumul asupra căruia părţile au convenit în octombrie 2009, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

Amintim că o Misiune a FMI, condusă de Nikolai Guerguiev, a făcut o vizită la Chişinău între 14-28 octombrie. Guvernul R. Moldova şi Fondul Monetar Internaţional au convenit atunci asupra unui acord preliminar cu privire la un nou program de finanţare prevăzut pentru 3 ani, în valoare de cca 588 mil. dolari SUA. 

Premierul a menţionat că în 2010 vor fi acordate 295 mil. dolari SUA  pentru acoperirea deficitului bugetar şi alţi 295 mil. dolari SUA pentru susţinerea nivelului rezervelor valutare ale ţării.  Primul împrumut va fi acordat pentru o perioadă de 10 ani, perioadă de graţie de 5 ani şi la o rată a dobânzi de 0,2%. Al doilea împrumut va fi acordat pe o perioadă de 5 ani, perioada de graţie 3 ani şi o dobândă de 1,3%.

În schimb, Guvernul urmează să asigure ca recesiunea economică să fie stopată, începând cu primul trimestru al anului 2010. Deficitul contului curent se va stabiliza la nivelul de 10% din PIB. Totodată, Moldova urmează să obţină în 2010 o creştere economică de 1,5%, iar către anul 2012 - 5%. De asemenea, urmează a fi realizate reforme structurale, prin descătuţarea proceselor economice, ceea ce însemnă: reducerea numărului categoriilor de bunuri supuse certificării şi licenţierii obligatorii şi altor tipuri de autorizări, modernizarea cadrului legal pentru autorizarea construcţiilor pentru a reduce numărului de permise, simplificarea procedurilor de iniţiere şi închidere a afacerilor, implementarea ghişeului unic fără interferenţe din partea agenţiilor guvernamentale care nu au legătură cu acest proces, simplificarea procedurilor de rapoartare fiscale prin utilizarea declaraţiilor fiscale electronice etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus