Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-01-22/anre-a-eliberat-centralei-de-la-cuciurgan-o-noua-licentza-pentru-producerea-energiei-electrice-14167.html
Data: Jan 22, 2010 (16:23)

ANRE a eliberat Centralei de la Cuciurgan o nouă licenţă pentru producerea energiei electrice

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a eliberat o nouă licenţă pentru producerea energiei electrice, pe un termen de şase luni, societăţii pe acţiuni de tip închis CERS Moldovenească („Молдавская ГРЭС") în legătură cu expirarea licenţei deţinute anterior.

Decizia de eliberare a licenţei date a fost adoptată de Agenţie în temeiul hotărârii de Guvern nr. 815 din 2.08.2005 cu privire la regularizarea fluxurilor de mărfuri ce constituie obiectul activităţii de comerţ exterior a Transnistriei, hotărâre care permite agenţilor economici din această regiune, înregistraţi provizoriu în Registrul de Stat al R. Moldova de a obţine licenţe pentru genuri de activitate supuse licenţierii.

În 2009, ANRE a mai eliberat Centralei de la Cuciurgan două licenţe similare, fiecare pentru un termen de şase luni. În acelaşi an, ANRE a acordat, la cererea agenţilor economici, două licenţe pentru furnizarea energiei electrice la tarife nereglementate, şi 33 de licenţe pentru genuri de activitate pe piaţa produselor petroliere.

În prezent, pe piaţa energiei electrice activează 19 agenţi economici care deţin 22 de licenţe, iar pe piaţa gazelor naturale - 29 de companii care deţin împreună 55 de licenţe. Cei mai mulţi titulari de licenţe - 163 - activează pe piaţa produselor petroliere. Ei deţin împreună 844 de licenţe.

Conform legislaţiei în vigoare, ANRE eliberează licenţe pentru activitatea pe piaţa energiei electrice şi cea a gazelor naturale pe un termen de 25 ani şi licenţe pentru activitatea pe piaţa produselor petroliere pe un termen de cinci ani. Taxele pentru eliberarea licenţelor se varsă integral în bugetul statului, relatează Serviciul de presă al ANRE.