Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.01.2010

Moldova cere administraţiei Obama să ridice Amendamentului Jackson-Vanik

Delegaţia Guvernului Republicii Moldova, condusă de Prim-ministrul Vlad Filat, a avut întrevederi cu congresmani americani, în cadrul vizitei pe care o întreprinde în SUA în perioada 19-23 ianuarie.

În timpul întrevederii cu congresmanul Howard Bremen, Preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor, la care au participat congresmanului Ron Clein şi Congresswoman Debbie Wasserman-Shultz, discuţia s-a axat pe situaţia din Republica Moldova şi pe posibilităţile de extindere a cooperării dintre cele două state.

Vlad Filat a spus că sprijinul SUA oferit Republicii Moldova este extrem de important pentru dezvoltarea ţării, în special la capitolul funcţionarea instituţiilor democratice şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Premierul a menţionat că efectele acestei susţineri sînt resimţite de cetăţenii Republicii Moldova.

Premierul a solicitat sprijin în ceea ce priveşte excluderea Republicii Moldova de sub incindenţa Amendamentului Jackson-Vanik (AJV), anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

Până în prezent relaţiile comerciale ale ţării noastre cu SUA au rămas sub incidenţa anacronicului Amendament Jackson-Vanik, legiferat de Congresul american în august 1972, pentru a determina Uniunea Sovietică să respecte drepturile omului, în special, dreptul la libera emigrare a cetăţenilor săi. În conformitate cu Amendamentul Jackson-Vanik, statutul comercial de naţiune cea mai favorizată recunoscut ţării noastre de către Guvernul SUA trebuie să fie reconfirmat/prelungit periodic de Congresul SUA.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus