Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.01.2010

Întrevedere Mihai Ghimpu - Birute Abraitiene

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al R.Moldova a avut astăzi o întrevedere cu Birute Abraitiene, Reprezentant Special al Secretarului General al Consiliului Europei.

Exprimându-şi regretul pentru faptul că până în prezent Republica Moldova nu şi-a onorat pe deplin angajamentele faţă de Consiliul Europei, Mihai Ghimpu a afirmat că actuala guvernare va reuşi să realizeze obiectivele prevăzute în programul său de activitate, în special cel de democratizare şi integrare europeană a statului nostru. Potrivit sondajelor de opinie, aceasta este doleanţa a cca 70 la sută din populaţie, la care se adaugă sprijinul cetăţenilor noştri aflaţi la muncă peste hotare, a spus Preşedintele.

Cu referire la situaţia internă din R.Moldova, Mihai Ghimpu a specificat că pentru depăşirea crizei constituţionale survenită ca rezultat al nealegerii de către Parlament a preşedintelui republicii este necesară o reformă constituţională, inclusiv schimbarea mecanismului de alegere a preşedintelui. La această concluzie a ajuns şi Comisia pentru reforma constituţională, care a propus adoptarea unei Constituţii în redacţie nouă.

Mihai Ghimpu a solicitat, de asemenea, sprijinul Consiliului Europei în vederea reformării Aparatului Parlamentului Republicii Moldova.

Actualmente traversăm o perioadă foarte importantă în relaţia Republicii Moldova cu Consiliul Europei, a menţionat Birute Abraitiene. Consiliul Europei susţine priorităţile actualei guvernări a Republicii Moldova şi va face tot posibilul pentru a răspunde operativ la necesităţile dumneavoastră, pentru a vă ajuta să implementaţi cu eficienţă reformele democratice. Puteţi conta, de asemenea, pe suportul Comisiei de la Veneţia în probleme constituţionale, a spus oficialul european.

La întrevedere a participat Igor Corman, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană şi Daniil Khoshabo, şeful Departamentului Consiliere Politică al Consiliului Europei.

Potrivit serviciului de presă al Legislativului, ttot astăzi Birute Abraitiene a avut o întâlnire cu membrii delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus