Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.01.2010

Mihai Ghimpu: Aspiraţiile de integrare europeană a R. Moldova nu contravin celor de dezvoltare a unei relaţii constructive cu Federaţia Rusă

Aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova nu contravin celor de dezvoltare a unei relaţii constructive cu Federaţia Rusă, a declarat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, în cadrul întrevederii cu Grigorii Karasin, Secretar de Stat, viceministru al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse. Relaţia noastră cu Federaţia Rusă o vedem în perspectivă mult mai dinamică, mai pragmatică şi mai transparentă, a spus Mihai Ghimpu.

Actuala conducere a Republicii Moldova va depune eforturi pentru a restabili şi a dezvolta relaţiile comercial-economice reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă, în interesul cetăţenilor ambelor state, a afirmat Preşedintele Mihai Ghimpu. În acest context, Republica Moldova va găzdui, în luna februarie, cea de-a XI-a reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică în cadrul căreia vor fi puse în discuţie un şir de subiecte de interes comun.

Potrivit unui comunicat de presă al secţiei relaţii cu mass-media a Legislativului, Mihai Ghimpu şi Grigorii Karasin au pledat în favoarea reluării dialogului interparlamentar moldo-rus la nivel de grupuri de prietenie şi al Comisiei interparlamentare de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Federală a Federaţiei Ruse, precum şi pentru un dialog politic constructiv la nivelul celor două state.

Federaţia Rusă este un partener important şi în procesul de reglementare paşnică a diferendului transnistrean, a spus Preşedintele Mihai Ghimpu, reiterând necesitatea reluării negocierilor în formatul 5+2, precum şi eforturile conducerii Republicii Moldova de a desfăşura o serie de acţiuni menite să contribuie la sporirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi la crearea unei atmosfere mai favorabile pentru dialog şi colaborare.

În altă ordine de idei, Mihai Ghimpu a informat partea rusă despre necesitatea desfăşurării reformei constituţionale în Republica Moldova în vederea depăşirii crizei şi alegerii preşedintelui, în contextul păstrării statutului de neutralitate a statului nostru.

Totodată, Grigorii Karasin şi-a exprimat încrederea că relaţiile moldo-ruse vor cunoaşte o dinamică ascendentă, o importanţă deosebită acordându-se şi aspectului economic. Mâine, înaltul oficial rus va avea o întrevedere şi cu reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol în vederea găsirii unor soluţii pentru reglementarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus