Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.01.2010

Basescu si von Rompuy, discutii despre: Moldova, situatia economica, proiectele energetice

Basescu si von Rompuy, discutii despre: Moldova, situatia economica, proiectele energetice

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, au discutat astazi despre agenda întâlnirii informale dintre şefi de state şi Guverne ai UE, dar şi probleme "sensibile" pentru România: sinergia Mării Negre, strategia pentru Dunăre, Republica Moldova, relateaza NewsIn.

"Republica Moldova a fost unul dintre subiectele discutate. Eu am dorit să-l informez pe domnul preşedinte că pentru România este un obiectiv politic major ca Republica Moldova să fie încadrată din punct de vedere al perspectivei de aderare în grupul ţărilor din Balcanii de Vest. L-am informat pe domnul preşedinte că Republica Moldova  are nevoie de semnale pozitive şi are nevoie de sprijin, atât financiar, cât şi politic", a precizat preşedintele Traian Băsescu la finalul unei întâlniri avute cu preşedintele Consiliului European, Herman von Rompuy, aflat în vizită la Bucureşti.

Şeful statului român a abordat în cadrul discuţiilor şi alte subiecte de interes pentru România: strategia legată de Dunăre, ce trebuie să fie prezentată Consiliului (European - n.r.) în preşedinţia Ungariei, în primele şase luni ale anului 2011, dar şi probleme legate de alternativele la aprovizionarea cu energie a UE- proiectul Nabucco, precum şi proiectul PEOP (Pan European Oil Pipeline).

La rândul său, Herman von Rompuy a arătat că prima sa vizită în România în calitatea sa de preşedinte al Consiliului European are două scopuri: cunoaşterea celor care deţin responsabilitatea politică în această ţară şi nevoia de a demara eforturi concrete pentru provocări precum criza economică sau schimările climatice.

"Prima prioritate este asigurarea unei redresări economice durabile pentru Europa. Cu ocazia întâlnirii informale dintre şefii de state şi guverne pe care am convocat-o pentru data de 11 februarie vom discuta cum putem asigura această revenire economică, (..)scopul nostru trebuie să fie de a ne reîntoarce la o creştere economică durabilă, în medie de cel puţin 2% pentru a conserva modelul social european şi de a ţine pasul cu economiile mari ale lumii. A doua temă importantă care va fi discutată la întâlnirea informală din 11 februarie va fi cea legată de  combaterea schimbărilor climatice", a precizat van Rompuy.

Preşedintele Consiliului European a arătat că deşi rezultatul conferinţei de la Copenhaga pe tema schimbărilor climatice a fost cu siguranţă dezamăgitor, sunt elemente de la care se poate pleca astfel încât să existe rezultate mai bune în viitor. "Trebuie să analizăm meticulos cauzele rezultatelor de la Copenhaga şi mai presus de orice trebuie să reflecăm asupra unor întrebări strategice fundamentale: cum ne putem consolida influenţa la nivel internaţional, cum ne putem îmbunătăţi puterea de convingere, cum putem să avansăm în acest proces. UE şi statele sale membre au făcut deja foarte mult la nivel de angajamente unilaterale în ceea ce priveşte reducerea emisiilor dar şi la nivel de asistenţă financiară pe care statele sunt pregătite să o acorde ţărilor cele mai sărace şi celor care sunt cele mai afectate de schimbările climatice. Cred că putem fi mândri, dar nu putem să ne mulţumim cu atât, trebuie să evaluăm cu grijă ceea ce trebuie să facem pentru a atinge obiectivul de a limita creşterea temperaturi cu maxim 2 grade, acesta este un scop pe care noi toţi îl acceptăm", a explicat oficialul european.

În plus, van Rompuy a precizat că, în lumina tragediei din Haiti a decis, luni dimineaţă, în cadrul unei consultări cu primul-ministru al Spaniei, Jose Luis Rodrigues Zapatero, să aducă acest subiect pe agenda reuniunii informale din februarie. "Discuţiile se vor concentra asupra efortului de reconstrucţie şi sprijinul UE pentru conferinţa internaţioanlă propusă pentru Haiti", a precizat van Rompuy.

"Sunt foarte recunoscător domnului preşedinte Băsescu care mi-a prezentat o serie de probleme specifice care sunt importante pentru România şi important de cunoscut pentru mine: situaţia economică curentă a României, strategia UE privind Dunărea, cooperarea privind sinergia Mării Negre şi altele. Domnul Preşedinte Băsescu mi-a prezentat de asemenea şi situaţia legată de aspiraţiile europene ale Republicii Moldova", a mai spus preşedintele Consiliului European, referindu-se la discuţiile purtate cu şeful statului român. (ROL.ro)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus