Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-01-16/primaria-chishinau-va-compensa-40-la-suta-din-valoarea-facturii-la-caldura-pentru-locuitorii-orashul-14053.html
Data: Jan 16, 2010 (21:15)

Primăria Chişinău va compensa 40 la sută din valoarea facturii la căldură pentru locuitorii oraşului

Primăria Chişinău va continua să acorde ajutoare la plata pentru încălzire, în condiţiile majorării tarifului la agentul termic. Şi în continuare, municipalitatea va compensa 40 la sută din valoarea facturii pentru căldură. 

În cadrul unei conferinţe de presă, primarul general Dorin Chirtoacă a menţionat că în bugetul municipal pentru anul 2010 au fost prevăzute resurse financiare pentru acordarea de compensaţii la agentul termic. În urma majorării tarifului la căldură, Primăria estimează ca în actualul sezon de termoficare să plătească ajutoare de circa 27 milioane lei. 

Edilul capitalei a afirmat că Primăria Chişinău va compensa 40 la sută din valoarea facturii la căldură pentru locuitorii oraşului, iar în suburbii, persoanele care se încălzesc cu lemne, cărbune sau gaze naturale, vor primi câte 250 de lei pentru gospodărie. Pentru a susţine locuitorii municipiului, Primăria nu mai subvenţionează monopoliştii şi acordă ajutoare direct cetăţenilor. Dosarele pentru ajutor la plata căldurii pot fi depuse în continuare, la gestionarii fondului locativ. 

Primarul de Chişinău a precizat că problema tarifului la căldură a fost şi va rămâne în atenţia Primăriei, pentru că a lipsit transparenţă şi corectitudine în acest sens. „Reiterez necesitatea dezbaterilor publice, ample şi profunde, pe marginea formării tarifului la agentul termic", a declarat Dorin Chirtoacă. În aceeaşi ordine de idei, şeful administraţiei municipale a adăugat că acum se adevereşte că Primăria a avut dreptate când a respins solicitarea SA „Termocom" de a majora tariful la căldură de la 540 lei/Gicacaloria la 850 lei/Gcal. „Chiar şi această creştere a tarifului până la 699 lei/Gicacaloria, în condiţiile majorării preţului la gazele naturale, este mult mai mică decât cererea „Termocom"-ul", a opinat Dorin Chirtoacă. 

„Nu ne putem permite să lăsăm locuitorii municipiului fără atenţia autorităţilor, în condiţiile în care în ultimii ani monopoliştii naturali, am în vedere SA „Moldova-Gaz" şi CET-urile, au cheltuit banul public iraţional şi după bunul lor plac şi au adus R. Moldova în situaţia de a avea datorii de peste 2 miliarde lei faţă de „Gazprom", a declarat primarul Dorin Chirtoacă. 

Potrivit Serviciului de presă al Primăriei, după creşterea tarifului la energia termică, Primăria Chişinău va compensa factura pentru un apartament cu 2 camere cu circa 230 lei. În cazul unui apartament cu 3 camere, ajutorul financiar va fi de până la 420 lei. Mecanismul de acordare a ajutoarelor la plata căldurii a fost pentru prima dată aplicat în R. Moldova de către Primăria Chişinău. În prezent, de ajutoare la plata pentru încălzire beneficiază peste 20 mii familii din municipiu.