Trimite e-mail | Printeaza
Social
16.01.2010

Guvernul evaluează impactul majorării recente a tarifelor la factorii energetici

Guvernul evaluează impactul majorării recente a tarifelor la factorii energetici

Sub egida Viceprim-ministrului, ministrului Economiei Valeriu Lazăr, în cadrul unei şedinţe desfăşurate, astăzi 16 ianuarie, a fost pus în discuţie impactul majorărilor recente ale tarifelor asupra sectorului real al economiei şi populaţiei , precum şi mecanismul de compensare a cheltuielilor care vor fi suportate de către păturile social - vulnerabile.

La şedinţă au participat ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei Valentina Buliga, precum şi reprezentanţi din cadrul acestor ministere şi altor instituţii abilitate.

Scopul şedinţei a constat în evaluarea impactului şi consecinţelor majorării tarifelor asupra sectorului real, în special asupra celui industrial, evoluţiei indicatorilor macroeconomici precum şi asupra populaţiei.

Un subiect aparte al discuţiilor a constituit elaborarea, în comun, în termeni restrînşi a unui mecanism eficient de compensare a cheltuielilor pentru păturile social-vulnerabile, în consecinţa majorării tarifului la gazele naturale, energia electrică şi energia termică.

Potrivit ME, la finalul discuţiilor au fost delegate responsabilităţile pentru fiecare instituţie în parte, iar propunerile concrete asupra mecanismului de compensare urmînd a fi prezentate la începutul săptămînii viitoare.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, la 14 ianuarie curent, noile tarife de livrarea gazelor naturale, a celor de producere şi de livrare a energiei electrice şi a energiei termice pentru anul 2010. Prin urmare la gazele naturale tariful stabilit este de 3542 lei/1000 m3 cu 432 lei sau cu 13,9 % mai mult decît tariful existent. Tariful la energia termică livrată de SA „Termocom" este in mărime de 699 lei/Gcal, in creştere cu 29,2 % faţă de tariful in vigoare anterior de 540,82 lei/Gcal. Iar pentru energia electrică tariful a fost majorat cu circa 20 %.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus