Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.01.2010

Fosta conducere a Teatrului de Operă şi Balet cercetată penal

În luna decembrie 2009, o trupă de artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet, s-a deplasat în turneu în Belgia şi Italia, unde au prezentat 12 spectacole.

Conform explicaţiilor fostei administraţii, turneul s-a desfăşurat în temeiul contractului din 28.10.2009, încheiat între Teatru şi SRL „ACCADEMIA UCRAINA DI BALLETTO" din Italia, care a fost organizatorul turneului.

Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, procurorii au verificat temeinicia acestui contract, precum şi modului de desfăşurare a turneului. În rezultat au fost stabilite abateri serioase de la prevederile legale.

Fosta administraţie a Teatrului nu a coordonat cu Ministerul Culturii desfăşurarea turneului şi conţinutul contractului, nu a prezentat lista artiştilor ce se detaşează în turneu, nu a elaborat devizul veniturilor şi cheltuielilor.

Mai mult ca atît, pe perioada turneului, prin ordinul fostei administraţii, tuturor membrilor grupului (51 de persoane), le-a fost acordat concediu din cont propriu, fiindu-le eliberat echipament de decor şi haine pentru spectacol, cu actele necesare pentru prezentare la vamă.

Potrivit respectivului contract, care n-a fost înregistrat nici în contabilitatea Teatrului, nici la Ministerul Culturii, plata ce urma a fi încasată pentru fiecare spectacol constituia 5 mii Euro, adică în total 60 mii Euro, însă careva mijloace financiare la întreprinderea de stat nu au parvenit.

În urma examinării acestui aspect procurorii au constatat că, managerul trupei, angajat al Teatrului, fiind împuternicit să reprezinte grupul artistic şi să primească banii de la organizatorii străini, la finalizarea turneului pe 21.12.2009, nu a revenit în ţară.

Procurorii au mai constatat că, managerul a transmis fostei administraţii a Teatrului 4624 Euro, iar apoi prin fax din Italia - cererea de eliberare din serviciu. Pînă în prezent, ultimul se eschivează să transmită mijloacele financiare, raportul asupra veniturilor şi documentele de însoţire.

Pe faptele expuse Procuratura Generală a pornit două cauze penale în privinţa fostei administraţii a Teatrului pentru abuz de serviciu şi delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari.

Ambele cauze au fost expediate Procuraturii Anticorupţie pentru exercitarea urmăririi penale.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus