Trimite e-mail | Printeaza
Social
15.01.2010

Declaraţia Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova in legătură cu majorarea tarifelor la agentul termo-energetic

Declaraţia Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova in legătură cu majorarea tarifelor la agentul termo-energetic

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova dezaprobă decizia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare in Energetică de majorare a tarifelor de livrare a gazelor naturale, a celor de producere şi livrare a energiei electrice şi a energiei termice fără a se intreprinde măsuri prealabile de protecţie socială a populaţiei.

In situaţia cand mii de angajaţi sunt retribuiţi sub nivelul minimului de existenţă, s-au acumulat restanţe enorme la plata salariilor, un număr impunător de persoane activează in regim redus de muncă, sunt trimişi in concedii fără plată şi creşte numărul persoanelor aflate in şomaj, majorările respective vor conduce inevitabil la reducerea drastică a capacităţii de plată a populaţiei.

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova consideră că toate majorările de tarife şi preţuri trebuie să fie in concordanţă cu veniturile reale ale populaţiei. In această situaţie statul, care este garant al respectării drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, trebuie să-şi onoreze obligaţiile asumate prin art. 47 al Constituţiei, care prevede intreprinderea de măsuri necesare pentru ca fiecare om să aibă un nivel de trai decent.

In scopul asigurării protecţiei sociale a populaţiei şi echilibrării veniturilor şi cheltuielilor populaţiei, solicităm luarea unor măsuri corespunzătoare in vederea compensării cheltuielilor suplimentare suportate de către populaţie in legătură cu scumpirea gazelor naturale, a energiei electrice şi termice.

In această ordine de idei, cerem indexarea veniturilor populaţiei (salariilor, burselor, pensiilor) şi majorarea compensaţiilor nominative, a ajutorului social şi ajutorului de şomaj acordate categoriilor vulnerabile ale populaţiei şi perfecţionarea mecanismelor in vigoare de determinare a tarifelor şi stabilirea acestora doar după consultarea partenerilor sociali in cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective.

Comitetul Confederal al CNSM insistă asupra urgentării stabilirii cuantumului minim garantat al salariului in sectorul real şi găsirii posibilităţilor de majorare a retribuţiilor in sectorul bugetar.

Pornind de la cele expuse, Confederaţia Naţională a Sindicatelor cere partenerilor sociali convocarea in regim de urgenţă a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective in vederea elaborării măsurilor concrete de protecţie a populaţiei, inclusiv stabilirea mărimi sumelor indexate şi a compensărilor pentru pierderile survenite ca urmare a majorării tarifelor, precum şi stabilirea categoriilor de beneficiari ai acestor ajutoare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus