Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.01.2010

Consultări politice moldo-estone

La 14 ianuarie curent, la Chişinău, au avut loc consultări politice interministeriale moldo-estone. Delegaţiile au fost conduse  de Andrei Popov, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Harri Tiido, Subsecretar pentru Afaceri Politice al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Estonia.

În cadrul consultărilor a fost abordată problematica de bază a relaţiilor bilaterale moldo-estone, aspecte privind asistenţa estonă pentru dezvoltare, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, precum şi  subiecte politice generale. Părţile au menţionat dialogul constructiv moldo-eston şi  necesitateade consolidare a acestuia prin organizarea unor vizite reciproce la nivel înalt.

A fost efectuat un schimb de opinii vizavi de aspiraţiile Republicii Moldova pe calea integrării europene, în special, în contextul iniţierii, la 12 ianuarie curent, a negocierilor privind Acordul de Asociere RM-UE, fiind evocate priorităţile părţii moldoveneşti pentru viitorul apropiat:  reformele interne necesare pentru conformarea la standardele UE, iniţierea dialogului moldo-comunitar privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, diversificarea sistemului informaţional, sporirea gradului de popularitate şi de cunoaştere a Uniunii Europene în Moldova, reforma legislativă. În acelaşi context, partea estonă a fost invitată să participe la reuniunile de lucru ale Clubului prietenilor Republicii Moldova din care mai fac parte România, Lituania, Polonia, Ungaria.

Potrivit MAEIE, părţile au apreciat dialogul constructiv al consultărilor politice  moldo-estone şi au convenit asupra continuării acestora, runda următoare  fiind preconizate  să se desfăşoare la Tallinn.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus