Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-01-13/intre-r-moldova-shi-federatzia-rusa-nui-incheiat-nici-un-acord-care-ar-prevedea-exportul-de-carne-de-13980.html
Data: Jan 13, 2010 (10:13)

Între R.Moldova şi Federaţia Rusă nu-i încheiat nici un acord, care ar prevedea exportul de carne de porcine în această ţară

În mediile republicane a fost difuzată informaţia privind interzicerea, de către Serviciul Federal de Control Veterinar şi Fitosanitar al Rusiei începînd cu 12 ianuarie curent, a importului de carne de porcine din R. Moldova în Federaţia Rusă. Motivul invocat, conform informaţiei plasate pe site-ul acestei instituţii, ar fi depistarea în carnea de porc furnizată de  întreprinderea"Tehnostel-Car" din Moldova a urmelor bolii provocate de o specie de tenie.

Potrivit Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, între R. Moldova şi Federaţia Rusă nu-i încheiat nici un acord, care ar prevedea exportul de carne de porcine în această ţară, deci, acest produs nu este livrat în Rusia de către agenţii economici din  ţara noastră şi, prin urmare, exportul nici nu poate fi interzis. Conform acordului bilateral, întreprinderile din Moldova exportă în Rusia numai carne de bovine şi ovine. „Tehnostel-Car" este agentul economic, care exportă acest fel de produs, şi doar acestei întreprinderi, dar nu şi altora, Serviciul Federal de Control Veterinar i-a interzis importul temporar al cărnii în Rusia.

În prezent Agenţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa produselor de origine animală,  întreprinde investigaţiile de serviciu privind informaţia prezentata de către autoritatea competenta din Federatia Rusa.