Trimite e-mail | Printeaza
Externe
13.01.2010

Cutremurul din Haiti a fost urmat de numeroase replici

La scurt timp după cutremurul cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter care a zguduit marţi Haiti, cea mai săracă ţară de pe continentul american, s-au produs mai multe replici, iar comunitatea internaţională a început să mobilizeze trimiterea de ajutoare - informează miercuri cotidianul spaniol El Pais, citat de EFE. Seismul a fost urmat de 25 de replici foarte violente, care au ajuns până la magnitudinea de 5,9, informează AFP.

Potrivit USGS, prima replică s-a produs la şapte minute după cutremur, a avut magnitudinea de 5,9 grade, iar epicentrul său a fost situat la 65 de kilometri sud-vest de Port-au-Prince şi la 95 de kilometri est de Les Cayes.

După 12 minute, seismografele USGS au detectat o a doua replică, de 5,5 grade, cu epicentrul la 25 kilometri sud-vest de Port-au-Prince şi la 27 kilometri nord de Jacmel.

Banca Interamericană de Dezvoltare (BID) a anunţat marţi seară deblocarea unui ajutor de urgenţă de 200.000 de dolari pentru Haiti, potrivit AFP.

La rândul ei, Banca Mondială a anunţat trimiterea în zonă a unei echipe de experţi care va începe să evalueze daunele cauzate de cutremur şi va planifica sarcinile pentru reconstrucţia ţării.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat că ţara sa este gata să ofere ajutorul necesar. 'Examinăm îndeaproape situaţia şi suntem pregătiţi să ajutăm oamenii din Haiti', a spus Obama într-un comunicat. El a adăugat că 'gândurile şi rugăciunile' sale se îndreaptă către populaţia afectată.

Secretarul de stat american Hillary Clinton, aflată în Hawaii, a spus la începutul unui discurs despre relaţiile cu Asia că Statele Unite acordă 'deplină asistenţă' pentru Haiti şi alte ţări din regiune. 'Vom acorda asistenţă civilă şi militară, precum şi ajutor umanitar. Rugăciunile noastre sunt dedicate în aceste momente oamenilor care au suferit, familiilor lor şi fiinţelor dragi', a spus Hillary Clinton.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia de pe insulă după 'devastatorul cutremur' şi s-a declarat 'foarte îngrijorat de tragedia care îi afectează pe haitieni şi personalul ONU care se află acolo'. Potrivit unui purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, clădirea ONU s-a prăbuşit din cauza seismului.

Ministrul brazilian al apărării, Nelson Jobim, le-a cerut militarilor brazilieni aflaţi în Haiti să depună 'toate eforturile' pentru a diminua suferinţa populaţiei locale în urma acestei 'catastrofe'.

Guvernul Republicii Dominicane a cerut popoarelor latinoamericane şi 'întregii lumi' să-i ajute pe haitieni. Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a ordonat trimiterea de ajutoare şi a unei echipe de cincizeci de experţi pentru salvarea persoanelor, iar preşedintele panamez, Ricardo Martinelli, a spus că guvernul său coordonează ajutoarele 'pentru a sprijini în acest moment dificil poporul din Haiti'.AGERPRES

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus