Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.01.2010

Conducerea SA „Lactis” Riscani banuita ca a prejudiciat bugetul de stat cu circa 4 milioane de lei

Factori de decizie din cadrul conducerii SA „Lactis" din orasul Riscani sunt cercetati penal de catre Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei in cadrul unei cauze pornite in temeiul articolului 244 Cod penal - „evaziune fiscala". Acestia sunt banuiti ca, prin tranzactii fictive si scheme frauduloase, au prejudiciat bugetul de stat cu circa 4 milioane de lei

Potrivit anchetei, SA „Lactis" a procurat in ianuarie-noiembrie 2008 de la o intreprindere din Straseni uleiuri esentiale si utilaj pentru comutarea circuitului electric in valoare de aproximativ 20 000 000 de lei care ulterior ar fi fost exportat unei companii din Federatia Rusa.

De facto, conducerea acesteia nu a efectuat nicio livrare in adresa firmei rusesti, reflectind totusi in pachetul de documente contabile fiscale si financiare date vadit denaturate cu privire la export, obtinind astfel calificarea acestei tranzactii ca livrare impozabila cu TVA la cota zero.

Faptul neexecutarii livrarii catre intreprinderea din Federatia Rusa a fost confirmata prin informatiile oferite de catre serviciile abilitate din Rusia si Serviciul graniceri din Moldova, care au respins posibilitatea acestei tranzactii si traversarea peste frontiera de stat a marfurilor vizate.

Potrivit CCCEC, ca rezultat, contrar prevederilor articolelor Codului Fiscal, factorii de decizie ai SA „Lactis" intentionat nu au calculat si achitat TVA la bugetul consolidat in suma totala de 3 852 950 lei, ceea ce constituie proportii deosebite de mari.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus