Trimite e-mail | Printeaza
Externe
12.01.2010

Lavrov: Rusia nu a întrerupt niciodată livrările de resurse energetice în Europa, de vină sunt ţările de tranzit

Rusia nu a întrerupt niciodată livrările de resurse energetice în Europa, problemele apărute fiind cauzate de ţările de tranzit, a declarat marţi, la Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

'Noi nu am întrerupt niciodată acele livrări care trebuiau să ajungă în Europa în conformitate cu contractele semnate. Toate situaţiile legate de întreruperea livrărilor au apărut ca rezultat al acţiunilor ţărilor de tranzit', a afirmat şeful diplomaţiei ruse în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său spaniol Miguel Angel Moratinos, a cărui ţară asigură de la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a UE, după cum relatează ITAR-TASS.

De aceea, a mai adăugat ministrul rus, 'atunci când UE a propus elaborarea unui mecanism de alertă rapidă în privinţa problemelor posibile, noi am fost imediat de acord cu aceasta'. De aminitit că Rusia şi UE au semnat în noiembrie anul trecut un astfel de memorandum, menit, potrivit părţii ruse, nu doar să reglementeze problemele legate de tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei, ci chiar să rezolve 'conflictele care ar putea exista în ceea ce priveşte livrările de petrol, de energie electrică şi, posibil, de cărbune'.

Referindu-se în acelaşi context la Carta Energetică, semnată de Moscova în 1994, dar neratificată de parlamentul federal rus, Serghei Lavrov a reafirmat că Rusia insistă pentru elaborarea unei noi baze juridice pentru cooperare internaţională în domeniul energetic. 'Poziţia noastră a fost expusă de preşedintele Dmitri Medvedev la summit-urile Rusia-UE. Partenerii noştri din UE au recunoscut necesitatea de a duce negocieri pe această temă. Poziţia noastră se bazează pe principiul necesităţii de a asigura un echilibru între interesele ţărilor furnizoare de resurse energetice, ale celor consumatoare şi ale celor de tranzit', a conchis el.AGERPRES/(Flori Tiulea)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus