Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.01.2010

Majorarea preţului gazelor importate din Rusia va provoca o creştere în lanţ a preţurilor în Moldova

Decizia Gazprom de a majora cu 20 la sută preţul gazelor livrate Republicii Moldova va provoca o creştere în lanţ a preţurilor. Majorare care va începe cu preţul pentru căldură - a declarat Europei libere expertul Ion Preaşcă, de la publicaţia ECOnomist.

Expertul Ion Preaşcă a explicat ca această scumpire a gazelor va afecta în primul rand centralele termice, care vor cere un preţ mai mare pentru caldurăa: „În proportie de 90 la suta, centralele noastre termice lucrează pe gaz. În mod sigur ca aceasta va duce la scumpirea tarifelor la gaze pentru consumatorii casnici si consumatorii industriali. Plus la asta, CET-urile bănuiesc ca vor solicita majorarea tarifelor de producere a energiei electrice si energiei termice. Aceasta majorarea a energiei va duce si la majorarea tarifului final pentru consumatori".

Republica Moldova va plăti cu 20 la sută mai mult pentru gazele naturale, importate din Rusia. Astfel, o mie de metri cubi va costa 233 de dolari faţă de 192 de dolari cât a fost până acum.  Preţul gazului importat din Rusia este stabilit la începutul fiecărui trimestru în baza contractului dintre Moldova-Gaz şi concernul Rus Gazprom. Pretul a fost calculat reiesind din formula speciala de calcul a preturilor la gaze pentru Moldova, tinand cont de dinamica preturilor la produsele petroliere pe parcursul ultimelor 9 luni, precum si de majorarea in 2010 a coeficientului pentru Moldova de la 0,8 pana la 0,9 din pretul de export al gazelor rusesti in Europa.

Majorarea preţului pentru gazele din Rusia a fost anunţată în conferinta de presă a guvernului Filat, organizată la începutul săptămânii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus