Trimite e-mail | Printeaza
Externe
05.01.2010

Guvernul bulgar modifica legea de acordare a cetateniei

Amendamentele la legea cetăţeniei din Bulgaria, ce urmează să fie analizate de Guvern şi de Parlament, vor elimina corupţia şi vor accelera procesul de acordare a cetăţeniei, ajutând la rezolvarea crizei demografice, a declarat ministrul pentru Bulgarii din Diaspora, citat de site-ul Novinite.

Una dintre cele mai importante schimbări este eliminarea "intermediarilor" din procesul aplicării pentru obţinerea cetăţeniei, precum şi fixarea unor termene stricte pentru procesarea cererii, iar toate certificatele vor fi emise de Agenţia pentru cetăţenii bulgari din diaspora, nu de Agenţia Naţională pentru Securitate (DANS) şi de Ministerul de Interne.

Potrivit ministrului pentru Bulgarii din Diaspora, Bojidar Dimitrov, 2,5 milioane de persoane cu origini bulgare locuiesc în Macedonia, Albania, Kosovo, România, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Turcia, Rusia şi în alte foste republici sovietice. Majoritatea vor să obţină cetăţenia bulgară, în vreme ce 70 la sută intenţionează să se restabilească în Bulgaria, să cumpere o locuinţă şi să găsească un loc de muncă.

Ministrul a precizat că vechea legislaţie are numeroase lacune care au favorizat apariţia unei mafii pentru obţinerea cetăţeniei bulgare, menţionând faptul că un negociator trebuie să obţină şi să depună documentele necesare, precum şi lipsa unor termene-limită de procesare a cererii, care au permis înţelegeri între angajaţii statului şi intermediari şi tergiversarea eliberării paşapoartelor. Suma percepută de intermediari ajunsese între 10.000 şi 20.000 de euro, potrivit lui Dimitrov.

Amendamentele vor permite unui număr de 30.000 de persoane să obţină anual cetăţenie, comparativ cu 7.113 în 2008 şi 9.400 în 2009. Ministrul consideră că acest lucru poate contribui la soluţionarea crizei demografice a Bulgariei. (Jurnalul.ro)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus