Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.01.2010

2010, un an mai scump: Cresc preţurile la gaze, benzină, motorină, energia electrică şi termică

2010, un an mai scump: Cresc preţurile la gaze, benzină, motorină, energia electrică şi termică

Imediat după Sărbători, vom da piept cu noi scumpiri. După 1 ianuarie, datorită unor accize mai mari cu 50% şi deprecierii leului vom plăti mai scump pentru benzină şi motorină. Cel puţin cu 10%.

Gazele mai scumpe cu circa 20%

Şi preţul gazelor naturale va creşte. În primul rând va sălta preţul de import al gazelor ruseşti. Cele mai optimiste prognoze arată o majorare a  preţului cu circa 20%, iar pesimiştii se aşteaptă un preţ mai mare cu circa 30%. De exemplu, IDIS „Viitorul" prognozează în ultimul număr al „Monitorului Economic" că în 2010 preţul la gaze va creşte cu circa 21%, ceea ce va influenţa un spor al inflaţiei cu 0,7%. Altfel spus preţul de import al gazelor de la 1 ianuarie 2010 ar putea depăşi 240 USD pe mia de metri cubi.
 
Numai această scumpire ar fi suficientă ca ANRE să majoreze tarifele pentru consumatorii finali. La aceasta se adaugă deprecierea leului faţă de dolarul SUA cu circa 10%, după ultima modificare a tarifelor la gaze.

La rând pentru majorarea tarifelor stau reţelele electrice de distribuţie a energiei. Preşedintele RED Union Fenosa, Silvia Radu, a declarat anterior că actualul tarif (110 bani/kWh) deja de jumătate de an nu mai acoperă costurile şi cheltuielile suportate de companie la furnizarea energiei electrice. Directorul general al RED Nord-Vest, Andrei Guţul, afirmă că la ora actuală preţul de cost al unui kWh constituie 123 bani, în timp ce tariful de livrare este de 120 bani/kWh. Potrivit lui Andrei Guţul, din cauza unui consum redus de curent, acesta are un preţ de cost de 129 bani/kWh la Donduşeni şi de 125 bani/kWh - la Ocniţa.

Căldură mai scumpă pentru locuitorii din capitală

Va creşte şi tariful la energia termică din Chişinău. După modificările operate în legislaţie, tarifele urmează a fi aprobate de ANRE. Încă în noiembrie 2008, ANRE estimase că preţul căldurii pentru consumatorii din Chişinău ar urma să ajungă la circa 800 lei/Gcal. Autorităşile locale, primarul Dorin Chirtoacă şi unii experţi au desfăşurat o veritabilă campanie informaţională pentru a demonstra că tariful actual de 540 lei/Gcal este suficient pentru Termocom şi că cererile furnizorului de a majora tariful ar fi nejustificate. Acum celor de la ANRE le va reveni o sarcină dificilă, de a aproba un tarif adecvat costurilor, ceea ce ar însemna un tarif la căldură cu circa 30-40% mai mare decât cel actual, lucru ce nu reprezintă motiv de bucurie pentru locuitorii capitalei. De exemplu, din 1 august 2008 consumatorii de la Bălţi achită un tarif la energia termică de 786 lei/Gcal, cu 45% mai mare decât cei din Chişinău.

Scumpirea resurselor energetice va atrage după sine şi creşterea preţurilor la alte mărfuri. (Ion Preaşca, ECOnomist)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus