Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.12.2009

R. Moldova s-a transformat în 2009 dintr-un stat izolat într-un partener promitator

În 2009, R. Moldova s-a transformat dintr-un stat imprevizibil si izolat pe plan international, guvernat de un Partid Comunist nereformat, într-un partener credibil si promitator cu clare aspiratii europene, considera atât expertii de la Chisinau, cât si ministrul de externe Iurie Leanca.

"Acum trei luni când partidele democratice am preluat puterea, Republica Moldova era o tara izolata pe plan international, cu o imagine perimata si o credibilitate foarte scazuta. Sârma ghimpata ne separa pe noi de restul lumii, relatiile bilaterale cu vecinii erau la pamânt, organismele financiare internationale au fost fugarite din tara în toiul crizei financiare", a declarat miercuri seara prim-vicepremierul moldovean, ministrul de externe, Iurie Leanca, într-o emisiune în direct difuzata la Chisinau de postul public de televiziune Moldova 1.

"Între timp, în trei luni, noile autoritati au reusit sa normalizeze relatiile cu vecinii, sa imprime dialogului cu Washington si cu Moscova un nou dinamism si pragmatism, sa readuca FMI-ul, cu care urmeaza sa semneze foarte curând Memorandumul convenit la toti parametrii, sa obtina sprijin financiar de la americani, si, cel mai important, sa aiba o noua dinamica si o noua calitate în relatiile cu UE. Faptul ca în trei luni au administrat situatia astfel încât am reusit sa realizam schimbari calitative pozitive spre beneficiul Republicii Moldova si a cetatenilor ei îmi inspira un optimism absolut justificat pentru a spune ca în 2010 vom reusi sa consolidam aceasta perspectiva europeana pentru Republica Moldova si pentru cetatenii ei", a conchis Iurie Leanca.

Victor Chirila, director executiv al Asociatiei pentru Politica Externa de la Chisinau, spune ca anul 2009 a fost un an plin de provocari, a avut un început prost în planul politicii externe, influentat de nereusitele guvernarii comuniste de a organiza o campanie electorala pentru alegerile parlamentare în conformitate cu principiile si valorile democratice. "Acest lucru s-a rasfrânt negativ asupra politicii externe moldovene în prima jumatate a anului, dar în cele din urma cea de a doua jumatate, de dupa victoria fortelor democratice în scrutinul anticipat din 29 iulie, a fost una plina de rezultate si oportunitati care ar urma sa fie materializate în 2010″, a declarat Victor Chirila în cadrul unei emisiuni realitate de Asociatia pentru Politica Externa.

"Zilele de 7 si 8 aprilie, când au avut loc protestele anticomuniste ale tinerilor, reprimate violent de guvernarea comunista, au fost momentul adevarului pentru multi cetateni din R. Moldova. Atunci multi au înteles ca discursul european al guvernarii comuniste este lipsit de substanta. Un adevar afirmat si înainte de multi experti si politicieni, personalitati publice de la Chisinau si din exteriorul R. Moldova. Dar, de asemenea, acest moment de adevar a avut un impact negativ asupra relatiilor noastre cu vecinii, în special cu România, cu Ucraina, dar si cu UE, pentru ca dupa 7 aprilie se observa practic o înghetare a relatiilor noastre cu Bruxelles", constata Victor Chirila.

Expertul aminteste ca perspectiva începerii negocierilor asupra Acordului de Asociere cu UE a devenit ambigua dupa 7 aprilie si introducerea regimului de vize cu România. Decizia a fost considerata drept un afront adus nu doar României, dar întregii Uniuni Europene si UE a decis sa înainteze drept conditie esentiala pentru reluarea relatiilor normale cu Chisinaul înlaturarea regimului discriminatoriu de calatorii pentru cetatenii români.

Victor Chirila a salutat faptul ca, în pofida acestui context nefavorabil, UE a invitat totusi R. Moldova sa adere la Parteneriatul Estic, initiativa la care Chisinaul adera la 7 mai 2009. "Cred ca a fost o decizie corecta atât din partea UE, cât si a politicienilor nostri de atunci, pentru ca participarea noastra la Parteneriatul Estic deschide o multime de perspective în relatiile noastre bilaterale cu UE. Cel mai important este ca, datorita Parteneriatului Estic, R. Moldova are sansa sa semneze în viitorii doi sau trei ani un Acord de Asociere cu UE, care va deschide perspectiva asocierii economice la UE si chiar a asocierii politice într-o perioada mai lunga de timp. Parteneriatul Estic, de asemenea, deschide perspectiva dialogului privind liberalizarea regimului de vize cu Bruxelles si ne ofera sansa sa cream o zona de comert liber aprofundat cu UE", puncteaza expertul.

Totusi, noteaza Victor Chirila, aceste perspective nu puteau fi realizate în contextul de dupa 7 si 8 aprilie, când comunistilor le revenea 60% în Parlament, si anticipatele din 29 iulie, la care partidele democratice au câstigat majoritatea, sunt un alt moment de adevar în Republica Moldova, un alt moment de cotitura, care ofera sansa ca aceste perspective sa fie cu adevarat realizate.

"Miza a fost mare, s-a mizat pe noua generatie de politicieni, care veneau cu o agenda ambitioasa de integrare europeana. Aceste ambitii si aceasta vointa a fost auzita si sprijinita nu doar de cetatenii R. Moldova, dar si de partenerii nostri externi. Si am vazut ca în urmatoarele luni pâna în prezent noua guvernare beneficiaza de un credit de încredere din partea principalelor actori internationali si parteneri ai R. Moldova, din partea SUA, care a declarat ca ne ofera o asistenta impunatoare pe parcursul anului viitor în valoare de 262 milioane de dolari din cadrul programului Provocarii Mileniului. De asemenea, FMI a negociat un Acord de asistenta în valoare de 590 milioane de dolari, UE este gata sa demareze din ianuarie anul viitor un Acord de Asociere cu Chisinaul si sa ne ofere în lunile ianuarie-februarie o asistenta în valoare de peste 100 milioane euro, o asistenta care este necesara pentru a face fata problemelor legate de criza economica si financiara", spune Victor Chirila.

Expertul independent Vlad Lupan spune ca anul 2009 a fost unul plin de dramatism si rasturnari, cu un început sub umbra partidului comunist. "Un început de an în care PCRM se îndrepta spre Moscova ca sa vedem, dupa asta, o evolutie dramatica în R. Moldova interna, protestele anticomuniste din 7 aprilie reprimate cu violenta, care au avut si importante  implicatii externe. Dupa care sa vedem si o rasturnare a situatiei odata cu victoria partidelor democratice la alegerile din 29 iulie si în consecinta o orientare clara spre integrarea europeana", spune Vlad Lupan.

Eugen Revenco, director de programe la Asociatia pentru Politica Externa, spune ca politica externa a Chisinaului de la începutul anului 2009 a fost marcata de campania electorala a Partidului Comunistilor, prin miscari spre Rusia si tendinte de a transforma Rusia într-un argument în campania electorala. "Apoi, a venit momentul adevarului unde s-a dat pe fata incapacitatea sistemului nostru de securitate - 7 aprilie. Evenimentele din 7 aprilie au aratat cât de ‘profunde' au fost reformele pro-europene din Republica Moldova si cât de ‘adânc' au fost împartasite valorile europene de guvernarea anterioara. Adica deloc. Partea a doua a anului este plina de sperante, pe fundalul nereusitei din prima parte, si avem o serie de realizari, dar care sunt mai mult începuturi sau restabilirea unor situatii de normalitate", spune Eugen Revenco.

Potrivit extertului, protestele anticomuniste ale tinerilor din 7 aprilie si reprimarea lor violenta de catre guvernarea comunista au fost în mod categoric momentul crucial al anului, un moment de turnura. "7 aprilie a marcat calea spre schimbare", spune Revenco. "Am avut distrugerea relatiilor bilaterale cu România care au coborât la un minim absolut, iar în partea a doua a anului aceste relatii de buna vecinatate sunt restabilite. Apoi, cu Ucraina, nereusitele s-au transformat în hotarârea guvernului de la Kiev de a introduce garantii financiare de peste 1100 de euro pentru cetatenii Republicii Moldova care intentioneaza sa calatoreasca în Ucraina. Si, în partea a doua vedem suspendare a cestui regim si tendinte de anulare a acestuia. Cu UE vedem o apropiere vadita, o atitudine favorabila a europenilor, a Parlamentului European, a Comisiei Europene. Vom vedea în anul 2010 daca Chisinaul va reuti sa materializeze aceasta incredere", spune Eugen Revenco, director de programe la Asociatia pentru Politica Externa. (NewsIn)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus