Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
24.12.2009

Deputatii europeni despre Craciun

Deputatii europeni despre Craciun

"Craciunul permite oamenilor sa gaseasca timpul si pacea necesara pentru a se bucura de odihna impreuna cu familia sau prietenii", a spus deputata europeana germana Nadja Hirsch. In ciuda campaniilor de marketing din ce in ce mai agresive, a numeroaselor cadouri scumpe si a agitatiei ce caracterizeaza sarbatorile de iarna, eurodeputatii reusesc sa regaseasca sensul adevarat al Craciunului. O parte din acestia au vorbit despre traditiile din tara lor cu realizatorii site-ului PE.

„In Luxemburg, cel putin in copilaria mea, Sfantul Nicolae era mult mai important decat Mos Craciun in ceea ce priveste cadourile. Noi nu primeam niciodata cadouri de Craciun. Lucrurile s-au schimbat si, din pacate, Craciunul devine din ce in ce mai mult o ocazie de a oferi si consuma, sau de a fi obligat sa sarbatoresti si sa consumi", a spus Astrid Lulling (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Luxemburg).

„Pentru mine insa, Craciunul a ramas o ocazie binevenita de a sta acasa si de a intalni prieteni care sunt la fel de singuri ca mine", a adaugat ea.

Pentru eurodeputata germana Nadja Hirsch (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa), „Craciunul permite oamenilor sa gaseasca timpul si pacea necesara pentru a se bucura de odihna impreuna cu familia sau prietenii". Conform ei, adevaratul sens al Craciunului este ilustrat de Evanghelia dupa Matei 7.8: „oricine cere ia, cel care cauta afla, si celui ce bate i se va deschide".

Domnul Iannis A. Tsoukalas (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Grecia) a aratat ca sarbatoarea Craciunului inseamna reunirea tuturor membrilor familiei la o masa comuna, unde se discuta despre evenimentele fericite din trecut. „In familia mea, conform traditiei, citim 'O poveste de Craciun' de Charles Dickens", a spus el.

Alyn Smith (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana) a spus ca in Scotia, Craciunul este un moment pasnic, dedicat familiei si prietenilor. Sarbatoarea anului nou, Hogmanay, este insa o traditie importanta. „De-a lungul intregii Scotii, oamenii merg la casa stramosilor lor si petrec timpul cu familia band whiskey si mancand specialitati scotiene excelente".

„Craciunul inseamna relaxare si nu ma chemati la lucru in timpul acestei sarbatori, pentru ca nu raspund la telefon", a spus Eva-Britt Svensson (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Suedia). „Am trei fiice si nepoti si de obicei cumparam cadouri de Craciun si petrecem aceasta sarbatoare impreuna. Asa facem de 38 de ani", a adaugat e.

Traditii de Craciun, in tarile Europei:
- in Finlanda se face sauna
- in Danemarca, oamenii danseaza in jurul unui brad de Craciun
- in Letonia, la masa de Craciun se servesc cel putin noua feluri de mancare
- cel mai cunoscut targ de Craciun are loc la Strasbourg, in Franta
- sarutul sub vasc este foarte popular in Regatul Unit si Irlanda
- in Spania, ajunul Craciunului este cunoscut ca „Nochebuena" (noapte buna)
- pentru polonezi, ajunul Craciunului este magic: se spune ca animalele vorbesc si oamenii prezic viitorul.

Sursa: PE

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus