Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.12.2009

Mihai Ghimpu cere retragerea armatei şi înlocuirea forţelor de pacificare ruse

Perspectivele reglementării conflictului transnistrean a constituit subiectul principal al întrevederii Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, cu Charalambos Christopoulos, reprezentant special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, relatează Serviciul de presă al Parlamentului.

Mihai Ghimpu a reiterat, poziţia principială a conducerii de la Chişinău privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiune într-o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional.

Charalambos Christopoulos efectuează o vizită în Republica Moldova în contextul deţinerii, pe parcursul anului 2009, a Preşedinţiei la OSCE de către Republica Elenă.

Preşedintele Mihai Ghimpu a apreciat rolul OSCE şi a misiunii sale în Republica Moldova în calitate de mediator şi partener de încredere în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, subliniind că OSCE rămâne a fi un for important de dialog în eforturile de reintegrare a statului nostru.

Totodată, Mihai Ghimpu şi-a exprimat regretul că încă nu au fost reluate negocierile oficiale în formatul 5+2, iar la Consiliul ministerial OSCE de la Atena din 1-2 decembrie curent, la care a participat şi delegaţia oficială a Republicii Moldova, pentru al 7-lea an consecutiv, nu a fost adoptată Declaraţia regională cu privire la republica noastră.

Actuala conducere a Republicii Moldova, potrivit Preşedintelui, va promova consecvent măsurile de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului, de dezvoltare a dialogului cu administraţia, mediul de afaceri şi societatea civilă din regiunea transnistreană. Noi recunoaştem Tiraspolul ca partener de dialog la masa de negocieri, dar nu vom recunoaşte sub nicio formă calitatea sa de subiect de drept, a afirmat Mihai Ghimpu.

Charalambos Christopoulos a salutat iniţiativa Republicii Moldova de a suspenda interdicţia impusă unor conducători ai regimului de la Tiraspol de a călători în ţările Uniunii Europene, subliniind că este un pas important în reluarea dialogului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus