Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-12-23/comunishtii-acuza-guvernul-pentru-inregistrarea-unei-organizatzii-implicate-in-actziuni-extremiste-13778.html
Data: Dec 23, 2009 (01:51)

Comuniştii acuză guvernul pentru înregistrarea unei organizaţii implicate în acţiuni extremiste

În cadrul conferinţei de presă din 22 decembrie, un deputat din partea Fracţiunii PCRM a acuzat Ministerul Justiţiei de faptul că a înregistrat o organizaţie extremistă, şi anume - Asociaţia Obştească „Mişcarea Naţional - Creştină". În legătură cu acuzaţiile aduse Ministerul Justiţiei comunică următoarele.

Potrivit Legii cu privire la asociaţiile obşteşti, Ministerul Justiţiei este obligat să înregistreze în termen de 30 zile toate asociaţiile obşteşti actele cărora corespund cerinţelor legii. Înregistrarea unei asociaţii obşteşti poate fi refuzată doar în cazul în care statutul asociaţiei obşteşti contravine Constituţiei şi legislaţiei Republicii Moldova.

Statutul Asociaţiei Obşteşti „Mişcarea Naţional - Creştină" nu conţine careva dispoziţii, care ar fi putut fi calificate ca fiind extremiste sau contrare Constituţiei Republicii Moldova.

Potrivit Statutului, această organizaţie necomerciala şi-a declarat scopul de a „contribui la conservarea şi promovarea valorilor creştin ortodoxe şi a culturii naţionale".  Asociaţia intenţionează să-şi atingă scopul prin următoarele activităţi: seminare, conferinţe, promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, asistenţă persoanelor social-vulnerabile, muncă voluntară, etc. Potrivit actelor de constituire, asociaţia şi-a declarat următoarele principii de activitate: promovarea valorilor şi intereselor naţionale, civice ale democraţiei  şi a statalului de drept , etc. 

Nici unul din scopurile şi principiile enunţate, precum şi metodele de activitate asumate,  nu pot fi calificate ca fiind extremiste sau ilegale.  Prin urmare,  Ministerul Justiţiei nu a constatat careva temeiuri pentru a refuza înregistrarea acestei organizaţii necomerciale.

În acest context, Ministerul Justiţiei reaminteşte că a renunţat la practica ilegală a fostei guvernări comuniste de a refuza arbitrar înregistrarea organizaţiilor necomerciale, ca fiind contrară articolului 11 CEDO, care garantează libertatea asocierii.

Ministerul Justiţiei menţionează că, potrivit articolului 1 din Legea privind contracararea activităţii extremiste, este calificată ca fiind extremistă asociaţia obştească sau religioasă, mijlocul de informare în masă ori o altă organizaţie referitor la care, în temeiurile prevăzute de lege, instanţa de judecată a pronunţat o hotărâre definitivă privind încetarea sau suspendarea activităţii în legătură cu desfăşurarea activităţii extremiste. La acest moment, Ministerul Justiţiei nu deţine nici o hotărâre judecătorească definitivă, care ar constata implicarea Asociaţiei Obşteşti „Mişcarea Naţional - Creştină"  în activităţi extremiste. Mai mult ca atât, din momentul înregistrării la 12 noiembrie 2009, această organizaţie necomercială nu a desfăşurat, în general, nici un fel de activităţi.

Ministerul Justiţiei respinge categoric orice acuzaţii de genul celor formulate şi solicită deputatului PCRM să furnizeze neîntârziat toate informaţiile referitoare la pretinsa implicarea a acestei organizaţii necomerciale în eventualele acţiuni extremiste pentru a le investiga şi reacţiona potrivit legii.