Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.12.2009

Teodor Baconschi: Romania trebuie sa fie locomotiva care urneste Chisinaul spre Vest

Teodor Baconschi: Romania trebuie sa fie locomotiva care urneste Chisinaul spre Vest

Ministrul de externe desemnat, ambasadorul Teodor Baconschi, spune ca e necesara o "privire proaspata" in relatiile cu vecinii si ca ridicarea monitorizarii pe justitie este primordiala pentru imaginea Romaniei.

Apropiere de R. Moldova si Ucraina

Ambasadorul Teodor Baconschi, a vorbit marti, in audierile din Parlament, despre relatiile Romaniei cu vecinii sai, subliniind necesitatea ca Acordul de mic trafic cu R. Moldova sa fie dezbatut de Parlamentul roman, dar si despre importanta unui dialog cu Ucraina, relateaza NewsIn.

Audierile acestuia in comisiile de politica externa si afaceri europene ale Parlamentului au durat o ora si jumatate, diplomatul subliniind cu precadere ca "liniile mari ale politicii externe se mentin si e bine sa se mentina".

"Va trebui sa reluam - cu o privire poate mai proaspata - si relatiile noastre cu toti vecinii pe care geografia si istoria ni i-a randuit si cu care impartasim un destin regional unde avem dreptul sa jucam un rol de relief", a adaugat el in acest context.

In ceea ce priveste R. Moldova, Baconschi a subliniat ca Romania trebuie sa fie locomotiva care urneste Chisinaul spre Vest. "Ma gandesc sa profitam de noul context politic intern din R. Moldova, pentru a incuraja vocatia europeana a acestui stat vecin si pentru a deveni un furnizor de idei democratice la adresa noului executiv de la Chisinau. Putem fi, la fel cum este Polonia pentru Ucraina, sponsorul care tracteaza tara spre Occident, mai ales ca avem acum acolo un partener mult mai deschis, care intelege mizele si care a inceput, din fericire, prin a normaliza relatia cu Bucurestiul", a explicat actualul ambasador al Romaniei in Franta.

"Speram sa putem numi acolo cat de curand un ambasador si speram ca acordul privind micul trafic de frontiera, care se afla acum in etapa de contrasemnare, sa ajunga cat de curand la Parlament pentru a fi dezbatut de membrii Legislativului", a atras atentia Baconschi.

In ceea ce priveste relatiile cu Ucraina, un parlamentar a remarcat ca in programul de guvernare nu se mentioneaza nimic privind politica externa fata de Kiev si a intrebat daca acest aspect se considera incheiat.

"Relatiile cu Ucraina nu sunt incheiate, nu sunt incheiate nici alegerile din Ucraina, asteptam rezultatul pentru ca, evident, scena politica ucraineana a fost mereu zguduita de socuri electorale in ultimii ani, ceea ce a avut efecte de inhibitie in dialogul nostru politic cu ei", a explicat Teodor Baconschi.

"Dar eu cred ca nici rezultzatul de la Haga, nici discutiile pe marginea Canalului Bistroe, nici discutiile privind statutul minoritatilor nu sunt de natura sa blocheze, ci dimpotriva sa deblocheze acest dialog, pentru ca Ucraina este o tara mare, importnata, nu o putem in niciun fel ignora si nu ne putem dori decat intrarea ei ireversibila pe orbita democratiilor functionale", a conchis Teodor Baconschi.

Romania a supralicitat in relatia cu Rusia retorica ce invoca pragmatismul

De asemenea, Baconschi a mai spus ca va face tot ce este "rational si rezonabil" pentru a relansa relatia Romaniei cu Rusia, spunand insa ca, pana acum, Bucurestiul a "supralicitat retorica de pragmatism" in incercarea de a trece peste problemele litigioase.

"Noi am oscilat intre o rusofobie mai mult sau mai putin instrumentalizata politic si incercarea de a trece peste problemele litigioase transmise de istoria recenta prin supralicitarea unei retorici de pragmatism - hai sa facem afaceri, sa facem investitii si sa recucerim piete", a explicat ministrul de externe desemnat, Teodor Baconschi, cand a fost rugat de parlamentari sa detalieze modul in care vede dezvoltarea relatiilor dintre Bucuresti si Moscova.

Diplomatul roman a evidentiat ca apreciaza modul in care diplomatia rusa a actionat in ultimii ani sub mandatul lui Serghei Lavrov. "Sunt foarte de acord ca noua Rusie putiniana este un actor major pe esichierul international. Am urmarit abilitatea cu care diplomatia rusa, sub prezenta mult mai stabila a domnului Lavrov - pentru ca noi am avut cinci ministri de externe in ultimii cativa ani -, a reusit sa se repozitioneze si sa reangajaze dialogul strategic cu mari actori europeni si cu Statele Unite", a spus Baconschi.

"Evident ca noi de multe ori am putea sa avem o greutate geopolitica prea mica pentru the big game. Insa, bilateral, eu am sa fac tot ceea ce va fi rational si rezonabil pentru a relansa aceasta relatie extrem de importanta. Pentru ca noi nu putem ignora Rusia, dar nici Rusia nu poate ignora ca atat UE, cat si NATO au ca granita orientala Romania", a punctat ministrul propus.

Romania va face "o trista figura", daca nu scapa de monitorizarea pe justitie

Ministrul nominalizat pentru afacerile externe a sustinut ca va colabora indeaproape cu ministrul justitiei, Catalin Predoiu, pentru incetare monitorizarii pe justitie din 2010, altminteri Romania "facand o trista figura".

"Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie pentru Romania este o chestiune in continuare sensibila. Va pot fagadui ca voi conlucra indeaproape cu ministrul Catalin Predoiu pentru ca acest mecanism, pe baza unor progrese reale, sa fie ridicat in 2010", a declarat Baconschi in fata parlamentarilor din comisiile de politica externa si afaceri europene.

Diplomatul a facut referire si la Croatia, care urmeaza sa adere la UE, dar care nu va intra sub incidenta unui asemnea mecanism. "Astfel, vom face o trista figura, daca aceasta povara pedagogica va fi mentinuta pe umerii nostri", a punctat Teodor Baconschi.

De asemenea, Baconschi a atras atentia ca Bulgaria, "partenerul de MCV" al Romaniei, s-ar pregati sa ceara mentinerea monitorizarii in 2010, dar nu a detaliat motivele unui astfel de demers, spunand doar ca Romania va trebui sa faca eforturi sustinute pentru incheierea MCV.

"Comunicare publica mai putin crispata" la MAE

Baconschi a declarat ca desemnarea sa ca ministru de externe este un moment de mare responsabilitatea si a aratat ca doreste sa instituie la MAE "o comunicare publica mai putin crispata".

"Ma aflu intr-un moment de viata crucial, atat personal, cat si din punctul de vedere al carierei", a spus Teaodor Baconschi la inceputul audierii.

El a evocat cateva momente importante din cariera sa, mentionand incluiv contributia sa la vizita papei Ioan Paul al II-lea in Romania, acum 10 ani, sau aportul, din functia de director in cadrul MAE, la instalarea facilitatilor militare americane pe teritoriul Romaniei. Diplomatul a spus ca intreaga sa activitate s-a aflat in logica de aparare a Romaniei in spatiului occidental.

"Pe parcursul acestei cariere diplomatice am avut ocazia sa contribui la directia cea buna. Am dezvoltat un spirit de solidaritate fata de tot ceeea ce inseamna MAE", a spus Baconschi, subliniind ca are un deosebit respect pentru serviciul diplomatic roman.

Baconschi a primit aviz favorabil in cadrul audierii de catre comisiile de politica externa si afaceri europene din Parlament pentru propunerea de a ocupa functia de ministru al afacerilor externe, cu 33 voturi pentru si 15 impotriva.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus